İki yıla yakın bir süreden sonra, Almanya’nın ilk deniz haydutluğu davası 7 kişinin hapse mahkum edilmesi ve yaşı küçük olan 3 kişinin salıverilmesi ile sonuçlandı. Hükümleri açıklanan 10 Somali vatandaşı, Taipan isimli Alman Bandıralı gemiye Nisan 2012 tarihinde düzenledikleri saldırıdan yargılanıyordu.

Anılan saldırı sadece 4 saat sürmüş olup, Hollanda Deniz Kuvvetlerinin girişimi ile son bulmuştu.

Deniz Haydutları, tutuklanmalarının akabinde Almanya’ya yargılanmak üzere teslim edildiler.

Söz konusu dava, hakimler için de bir ilk oluğu ve Somali vatandaşlarının Alman yasal sistemine aşinalığı olmadığı, bazılarının idam edileceklerini sandıkları bildirilmiştir. Zanlıların gerçek yaşlarının tespiti bile büyük güçlüklere yol açmıştır.

Yaş tespitinden sonra yaşlarının küçük olduğu belirlenen üç korsan salıverilmiş ve reşit olan 7 korsan ise 6 ila 7 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmışlardır.

Dava hakimleri yaptıkları açıklamada, zanlıların yargılamasında, Somali’de ki hayat koşullarının zorluğunun göz önünde bulundurulduğu ve cezanın da bu koşulları hesaba katarak verildiği belirtmişlerdir. Ancak diğer yandan, Somalili korsanların 15 kişinin hayatını tehlikeye attığı, milyonlar değerinde bir gemiyi ele geçirdikleri ve armatöre 1 milyon Euro’luk zarara neden olduklarının altı çizilmiştir.

Editör: TE Bilişim