Aliağa'da Kıyı Master planı yapılmalı 
 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Gemi Mühendisleri Odası'nın bölgeye bakım onarım tersanesi yapılması önerisine İBB planlamasına alınması halinde destek verdi.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, Aliağa'nın Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından stratejik sektörlere ev sahipliği yaptığını belirterek, denize kıyısı olan bölgelerin rantabl kullanılabilmesi açısından "Kıyı Makro Master Planı" yapılması gerektiğini söyledi.

Aliağa'da çeşitli kesimler tarafından denizcilik, tersane, liman ve buna bağlı sektörlerde birçok projenin hayata geçirilmek istendiğini söyleyen Adnan Saka, "Aliağa'da PETKİM, Tüpraş Rafinerisi gibi kuruluşlarla başlayan ve yıllar içinde sayısı hızla artan rafineri, LPG, LNG, enerji ve petrokimya sektörlerinde dev yatırımlar var. Nemrut İskeleler bölgesindeki beş iskeleye ilave olarak da birçok kuruluşun yeni iskele talepleri var. Onlarca kuruluş, deniz taşımacılığından faydalanmak amacıyla denize çıkmak, ya da kıyıda yatırım yapmak istiyor" diye konuştu.

Aliağa'da denize kıyı olan bölgelerin kapasitesinin belli olduğunu da kaydeden Başkan Saka şöyle konuştu: "Aliağa'daki birçok yatırım düşüncesi yanında, Körfez'de Kuzey Ege (Çandarlı) limanı ve tersanesi projesi var. Bu proje artık gerçekleşme aşamasında. Denizcilik ve buna bağlı sektörler yatırım maliyetleri yüksek olan sektörlerdir. Dolayısıyla kamu ya da özel sektör kaynaklarının ve kıyılarımızın doğru ve sağlıklı değerlendirilmesi için planlama yapılmalıdır. Münferit yatırımlar, gelecekte makro ve bölgesel planlamalarda geri dönülmesi güç sorunlar çıkarabiliyor. Bu bölgelerin kıyı makro master planı yapılarak, münferit yatırımlar yerine planlı yatırımların gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Saka sözlerini şöyle sürdürdü: "Aliağa, yakın gelecekte Türkiye'nin denizcilikte Doğu Akdeniz'deki en önemli ihracat üssü olacak. Halen yılda 4 bin gemi Aliağa'daki çeşitli kuruluşların iskelelerini kullanıyor. Sadece geçen yılın 11 ayında 14 milyar dolarlık ticari işlem yapılmıştır. Bu potansiyeli, kıyılarımızı rasyonel bir şekilde planlayıp değerlendirerek daha fazla geliştirmek mümkün. Aliağa'da deniz ticareti ve buna bağlı sektörlerdeki tüm yatırımları gönülden destekliyoruz. Ancak bunlar, makro bir planlama dahilinde gerçekleşirse bölgemiz bundan daha kazançlı çıkar" dedi.

"Aliağa Çakmaklı köyü Horozgediği Mevkiinde kurulması düşünülen bakım onarım tersanesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/ 25000'lik Nazım imar planı kapsamında uzmanların görüşü ve bilimsel veriler ışığında alınması halinde yapımının bölgeye fayda sağlayacaktır" Diyen Saka, "Bölgesel ihtiyaç ve beklentilere göre hazırlanmış, çevreyi kirletmeyen, sektöründe ileri teknoloji kullanan, makro planlarda yeri belirlenmiş yatırımlara olumlu bakıyoruz. Bakım onarım tersanesi yatırımı da, yatırım alanının 1/25000'lik Nazım İmar Planında tersane olarak belirlenmesi halinde yapılabilir" dedi.

Saka, Kıyı Master Planı'nın mutlaka çıkarılması gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: "Aliağa gibi stratejik sektörlerin konuşlandığı ve her metrekarenin değerli olduğu bir bölgede kıyıların yanlış ve gelişigüzel kullanımını önlemek amacıyla bölgenin ve genel ekonomik menfaatleri doğrultusunda Kıyı Master Planı yapılması gereklidir."

"Kıyılar kullanılamıyor"

Türkiye'de kıyılarının, yetki ve sorumluluk karmaşası nedeniyle verimli kullanılamadığına dikkat çeken Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Kıyı alanlarıyla ilgili kullanım kararlarının ve alan tahsislerinin, bilimsel verilere ve ölçütlere dayandırılamaması sonucu büyük bir ekonomik potansiyel kullanılamıyor" dedi. Saka , "Dünyada kıyısı olup kıyı mastır planı olmayan ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Avrupa Birliği ülkelerinin tümünde Kıyı Master Planı var. Oysa kıyıların rasyonel ve rantabl kullanılması ancak kıyı master planı ile mümkündür. Kıyılarımızda hangi bölgenin hangi sektör için ne şekilde verimli kullanılabileceği ancak makro planlama çalışmalarıyla uzmanların, üniversitelerin, yerel yönetimlerin, meslek odalarının katkılarıyla tespit edilebilir" diye konuştu.


DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim