Aliağa'da çevre katliamı      
      
Aliağa'daki Tüpraş İzmir Rafinerisi İskelesi'nde, İtalyan bayraklı tankerden denize sızan ham petrol, körfezde çevre katliamı yarattı. Bazı bölgelerde kıyıya kadar ulaşan petrolü temizleme çalışmaları sürüyor. Yetkililer, gemiye 122 bin 784 TL para cezası kesti, acenteden de 1.5 milyon dolarlık teminat aldı.

Aliağa Tüpraş İzmir Rafinerisi İskelesi'ne cumartesi günü yanaşan Isala-Verde adlı İtalyan bayraklı 20 bin 200 grostonluk ham petrol tankeri, yükünü boşalttı. Tankerin içinde bir tanktan diğerine ham petrol aktarımı yapılırken, vana valfi kaçak yaptı ve yaklaşık 6 ton ham petrol, Körfez'e yayıldı.

BARİYER SERİLDİ

Geçtiğimiz Cumartesi gece yarısından sonra meydana gelen olay üzerine Aliağa Liman Başkanlığı öncülüğünde, denize dökülen ham petrolün yayılmasını önlemek için müdahalede bulunuldu, bölgeye bariyerler serildi. Havanın rüzgarlı olması nedeniyle bariyer altından kaçaklar oldu. Petrol, Aliağa balıkçı barınağı ve sahil kesimleri ve Aliağa körfezinde denizin bazı bölümlerine kadar ulaştı.

İstanbul'dan gelen özel bir şirkete ait ekipler, denizin üstü ve kıyı şeridinde "çile" adı verilen petleri denize atarak yağ tabakasını temizlemeye çalıştı. Firma yetkilileri petrolün siyah poşetler içinde konulduğu varillerin lisanslı atık bertaraf ünitesine taşınarak bertaraf edileceğini belirtti. Temizlik sürerken, kirlilik nedeniyle gemiye Aliağa Liman Başkanlığı tarafından 122 bin 784 TL ceza kesildi.

İzmir Vali Yardımcısı Günhan Sarıkaya başkanlığında olayla ilgili toplantı yapıldı. İl çevre ve Orman Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Su Bilimleri Enstitüsü yetkililerinin katıldığı toplantıda zarar tespit komisyonu kurulmasına ve denizin ekolojik dengesinin bozulup bozulmadığının üniversite tarafından araştırılmasına karar verildi.

Ayrıca geminin İngiliz sigorta şirketinden 1.5 milyon dolarlık teminat mektubu alınması öngörüldü. Sigorta şirketi teminat mektubunu ulaştırınca, tankerin limandan ayrılmasına izin verildi. Ayrıca Aliağa Körfezi içinde yaşanan kirlikten zarar gören kurum ve kişilerin Liman Başkanlığı'na başvurmaları halinde, zararlarının tespit edilip tazmini yoluna gidileceği açıklandı.

Balıkçılar isyanda

Teknelerinin zarar gördüğünü belirten Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kemal Yılmaz "Gece yarısından sonra oluşan kirlilik, faciaya neden oldu. Tekneler ve ağlar zarar gördü. Liman Başkanlığı bariyerlerle önlem almasaydı, facianın boyutları daha büyük olacaktı. Denizin üstünü temizliyorlar, ancak petrolün günlerdir deniz dibine verdiği zararı nasıl telafi edecekler?" dedi. Denizden 20 vail pislik toplandığı bildirildi.

 

Editör: TE Bilişim