Hürriyet gazetesinde yer alan Atina çıkışlı Yorgo Kırbaki imzalı habere göre; Türkiye’den Libya’ya giderken yükünde 3 konteyner dolusu silah ve cephanelik bulunduğu için Yunainstan’ın Volos limanında alıkonan Sen Vincent bandıralı yük gemisi “Alexandretta” bugün de limanda bağlı kaldı. Habere göre, geminin hareket etmesi için “ilgili Yunan bakanlığından" talimat bekleniyor.

Türkiye’den hareket ettiği ileri sürülen “Alexandretta”da yapılan aramada çok sayıda Kalaşnikof, Dragunov tipi tüfekler, RPG-7 roketatar ve tabancalar bulundu.

Yakıt ikmali için Volos şehrinin Asteria Agrias sahiline yanaşan gemide şüphe üzerine yapılan aramada silah ve cephanelik bulunması üzerine, Yunan Dışişleri, Maliye ve Deniz Ticaret bakanlıkların yanısıra Yunan İstihbarat Teşkilatı (EYP) da devreye grdi.

Gemide silah  ve cephaneliğin Libya’da teslim edileceğini gösteren bazı evraklar bulunuyor. Yunan medyası Türkiye’nin gemideki silah ve cephaneliği Libya üzerinden Suriye’deki muhaliflere göndermesi ihtimali üzerinde de durulduğunu iddia etti.

Gemi Gebze'den kalkmış

Öte yandan, DenizHaber'in www.marinetraffic.com si,tesi kayıtlarında yaptığı araştırmada geminin 16 Ocak 2013 tarihinde Gebze'den hareket ettiği ortaya çıktı.

Suriyeli şirket satmış

95 metre uzunluğundaki geminin armatörü olarak şu anda Lübnan/Beyrut merkezli ISM GROUP INC adlı şirket görünüyor.

Gemi; 2011 yılının Ekim ayına kadar Suriye'li bir şirketin, ALFAMARINE SHIPPING CO-SYRIA adlı şirketin armatörlüğünde iken bu tarihte Lübnan şirketine satılmış.

Gemiyi 2010 yılında 1 yıl kadar FENGAL DENIZCILIK A.Ş. adlı İstanbul merkezli Türk şirketi işletmiş.

 

 

Editör: TE Bilişim