Rusya ve batılı ülkeleri karşı karşıya getiren gemide Suriye'den gelen ve onarımı yapılan 3 adet Mi-25 helikopteri ve füze savunma sistemlerine ait parçalar taşıdığı gerekçesi ile İskoçya açıklarında durdurulan Alaed adlı Rus gemisi yükünü 20 Temmuz'da Kaliningrad bölgesi Baltiysk limanına boşaltmıştı.

Yük gemisinin sigorta poliçesini iptal eden İngiliz şirketi "Standar Club", geminin Rusya'nın Kaliningrad limanına geri dönmesini istemişti. Murmank limanına dönen gemi Rus bayrağı çekerek harekete geçmişti.

Alaed gemisinin sahibi Femco şirketi yeni kargo ile ilgili açıklamada bulunmadı. Ancak yükün Suriye bağlantılı olmadığı iddia ediliyor.

Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport daha önce yaptığı açıklamada, eski kontratlar hariç Suriye ile herhangi bir yeni askeri anlaşma imzalamayacaklarını açıklamıştı. Moskova, Şam yönetimine gelişmiş Yak-130 jetlerinin satışı ile ilgili ön sözleşmeyi de askıya aldığını duyurmuştu. Ancak şirket eski kontratları yerine getireceğini kaydediyor.

Suriye'ye yaptırım öngören BM Güvenlik Konseyi kararını üçüncü kez veto eden Moskova'ya ilk tepki Pentagon'dan gelmişti. ABD Temsilciler Meclisi Pentagon'un Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport'la ilişkilerini askıya almasını kararlaştırırken, Afganistan için alımı planlanan Rus helikopterleri ile ilgili anlaşmanın tehlikeye girdiği belirtiliyor.
Editör: TE Bilişim