Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’na bağlı TCG Salihreis Fırkateyni’nde düzenlenen tatbikata iki hücumbot, SAT timleri, bir Sea’hawk tipi helikopter katıldı.

Harp Filosu Komutanı Tümamiral Nusret Güner komutasındaki tatbikatın ilk safhasında hayali senaryo gereği isabet alan gemide meydana gelen yangına müdahale edildi. İki gemi arasında “Posta Değişimi” adı verilen malzeme aktarımının da yapıldığı tatbikatın son aşamasında şüpheli gemiye SAT timleri çıkarma yaptı. Halatlarla gemiye inen komandolar, kontrolü ele geçirdi. Bir diğer SAT timi de Zodiak botla gemiye sızdı. Bu arada geminin harekat merkezinde hayali bir savaş senaryosu, simulasyonlarla canlandırıldı. Belirlenen hedefler de geminin taşıdığı silahlarla imha edildi.

Gemi komutanı Deniz Kurmay Yarbay Sinan Azmi Tosun, bu tür tatbikatların 11 Eylül saldırıları sonrasında sıklıkla yapıldığını anlatarak, Karadeniz’de terörist saldırı şüphesine karşı önlem amacıyla bu harekatları icra ettiklerini söyledi.

Deniz Kuvvetleri Günü, İstanbul’da da Beşiktaş Barbaros Meydanı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda törenlerle kutlandı. Kuzey Deniz Saha Komutanı Uğur Yiğit, Barbaros Hayrettin Paşa türbesini gezdi.

Dünya çapında denizaltı fabrikası

GÖLCÜK Tersanesi Komutanlığı, ‘Denizaltı Fabrikası’nın kapılarını ilk kez açtı. Tersane mutva Komutanı Deniz Yüksek Mühendis Kıdemli Albay Nurhan Kahyaoğlu, denizaltı yapımında kullanılan donanımın yüzde 75’inin yerli imalat olduğunu söyledi. 4 yılda inşa edilebilen bir denizaltının yapımında 580 ton sac, 36 kilometre kablo, 8.5 kilometre boru, 15 ton boya ve 28 ton da kaynak malzemesi kullanılıyor.

Kaynak:Süleyman ARIOÐLU - Zana YAVUZ

Editör: TE Bilişim