Nasreddin Hoca’nın fıkralarına konu olan Akşehir Gölü S.O.S. veriyor. Son 10 yılda 353 kilometrekarelik bir alandan 30 kilometrekarelik alana düşen göldeki su derinliği de 17 metreden yarım metreye kadar indi. Akşehir İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri gölün yakında tamamıyla kuruması sonucu Türkiye haritasının değişebileceğini belirttiler.
            İlçe Tarım Müdürü Bahri Karaman Akşehir Gölü kenarında yaptığı açıklamada gölün son yılların en kötü durumunda olduğunu belirterek Akşehir Gölünün kurumasının dünyaca ünlü Akşehir Kirazı’nın da kalitesini etkileyeceğini belirtti. Karaman, “Akşehir gölü çevresindeki yerleşim alanları ve meyve bahçeleri için mikroklima görevini yapmaktadır. Gölün tamamıyla kuruması sonucu Patent alınan dünyaca ünlü Akşehir Kirazı da aroma ve lezzet kaybına uğrayacaktır. Yılda yaklaşık 15 bin ton üretilen ve bunun 9 bin tona yakını yurt dışına ihraç edilen Akşehir Kirazı gölün kurumasıyla önemli bir kalite kaybına uğrayacaktır. Bu durumda Akşehir ve çevresi için önemli bir gelir kaybına yol açacaktır” dedi. Tarım Müdürü Bahri Karaman şu anda gölü besleyen tek kaynağın Akşehir Kanalizasyonundaki çökertme yoluyla elde edilen suyun olduğunu söyledi.
            İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi İzzet Ercan da yaptığı açıklamada göl çevresindeki köy ve kasabaların 10 yıl öncesine kadar geçimini gölden sağladıklarını belirterek, şimdilerde gölün kurumaya yüz tutması sebebiyle gölde hiçbir canlının yaşamadığını söyledi. Eskiden gölde bol miktarda sazan ve turna balığınının bulunduğunu belirten Ercan “Yıllık yağış miktarının düşmesi, gölü besleyen kaynakların önüne göletlerin yapılması, dağlarda yapılan ağaçlandırma çalışmaları sebebiyle kar ve yağmur sularının bu ağaçlar tarafından tutulması ve göle ulaşmaması sonucu gölümüz hızla kurudu. Eğer bu durum böyle giderse yakında Türkiye haritasını değiştirmek gerekir, Akşehir Gölü’nü haritadan silmek gerekir” dedi.
            Yetkililer gölü kurtarmak için çeşitli projeler hazırlandığını ve bunların bir an önce devreye sokulması gerekliliğinin de altını çizdi.
Editör: TE Bilişim