Akkuyu’da ‘ÇED’ gecikmesi

Türkiye’nin 20 milyar dolarlık ilk nükleer santraline ÇED darbesi geldi. Mersin’de 4 bin 800 MW kurulu güçle yapılacak olan Akkuyu NGS’nin en kritik adımı olarak kabul edilen ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun görülmeyerek komisyona bile gitmeden iade edildi.

Bakanlık, Akkuyu dosyasında ‘şekil ve içerik’ yönünden eksiklikler tespit etti. Akkuyu’nun ÇED raporu kabul edilmediği için şirket yeniden başvuracak. Bu nedenle de inşaat planlanandan gecikmeli başlayacak.

6 GÜNDE VETOYU YEDİ

Akkuyu NGS AŞ’nin ÇED Yönetmeliği kapsamında 9 Temmuz’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu ÇED Raporu’na onay çıkmadı. Bakanlık, 3 bin sayfadan ve 12 bölümden oluşan raporu beğenmeyerek, 15 Temmuz’da şirkete iade etti. Raporda şekil ve içerik bakımından eksiklikler olduğunu tespit eden bakanlık, Akkuyu NGS’den “Raporun her yönden daha fazla geliştirilmesini” de istedi. Türkiye’nin en büyük projesi olan Akkuyu’nun aşamalarıyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren yetkililer, Akkuyu’da ÇED olmadan inşaata başlanamayacağı için sürecin uzayacağını ifade ediyorlar. Akkuyu NGS, raporu yeniden inceleyerek süre sınırlaması olmadan bakanlığa yeniden gönderecek.

Bakanlıktan ÇED olumlu görüşü çıkması halinde 4 üniteden oluşacak Türkiye’nin ilk nükleer santrali özelliğini kazanacak olan Akkuyu’da inşaata başlanacak.

ARAŞTIRMALAR VARDI

Rapor, proje için seçilen yerin konumundan projenin sosyal ve ekonomik boyutları, fiziksel, biyolojik çevrenin özellikleri, doğal kaynakların kullanımı, sosyoekonomik çevrenin özellikleri gibi pek çok konuda detaylı bilgiler içeriyordu. Reddedilen raporda depremsellik, deniz suyu sıcaklığı gibi konularda da araştırma yer alıyordu.

Nükleerde 2.5 yıllık süreç

TÜRKİYE’nin elektrik ihtiyacının yüzde 6’sını karşılaması beklenen Akkuyu için yürütülen çalışmalar kapsamında ÇED başvuru dosyası 2 Aralık 2011’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu.
ÇED Raporu Özel Formatı ise Mayıs 2012’de verilmişti.

Editör: TE Bilişim