İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'yi (İDO) Haziran ayında satın alan, Akfen Holding’in tahvil halka arzı için talep toplama süreci başladı. 100 milyon TL nominal değerdeki Akfen Holding tahvilleri  için 6-7-8 Mart tarihleri arasında talep toplanacak. İhraç sırasında yeterli talep gelmesi halinde halka arz edilen tahvil tutarı  200 milyon TL’ye kadar  yükseltilebilecek.

Akfen Holding’in tahvil halka arzına ilişkin düzenlenen basın toplantısına Akfen Holding Murahhas Üyesi İrfan Erciyas, Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, Akfen Holding CFO’su Kadri Samsunlu ve Akfen Holding Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sıla Cılız İnanç ile Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar katıldı.

 ‘’2010 yılında Türkiye’nin ilk en büyük özel sektör tahvil ihracını gerçekleştirdik’’

Tahvil halka arzı hakkında düzenlenen Basın Toplantısı’nda konuşan Akfen Holding Murahhas Aza’sı İrfan Erciyas, 2010 yılında da yapılan tahvil arzına değinerek ‘’ 2010 yılında 100 milyon TL tutarında Türkiye’nin ilk ve en büyük özel sektör tahvil ihracını gerçekleştirdik. Yatırımcılardan 538 milyon TL tutarında yani arzın 5,3 katı oranında talep geldi. 2 Mart 2012 tarihinde de vadesi dolan bu tahvillerin geri ödemesini yaparak kurumumuza güvenen yatırımcılarımızı mahcup etmedik. Türkiye ekonomisindeki istikrar özel sektör ihraçlarını kolaylaştırmıştır. Bugün burada yeni tahvil ihracımızı açıklamak üzere toplandık ve bu ihracımızda da bir ilki gerçekleştireceğimize
inanıyorum’’ dedi.

 “Akfen ve bağlı ortaklıkları olarak 2011 yılında 3,2 milyar dolarlık işe adım attık”

 Toplantıda konuşan Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, 2011 yılında Akfen Holding’e bağlı şirketlerin ve bağlı ortaklıklarının toplamda 3,2 milyar dolarlık işe imza attığını belirterek, şunları söyledi:

 “8 Nisan 2011’de İDO’nun özelleştirme ihalesine girdik ve 861 milyon dolar teklifle ihaleyi kazandık. Finans piyasalarında uluslararası düzeyde yaşanan sıkıntılara rağmen, proje finansmanını gerçekleştirerek iki ay gibi kısa bir süre içerisinde şirketi devraldık. Bunun yanında TAV Havalimanları olarak İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali’nin yapımı ve Dış Hatlar Terminali’yle birlikte 2032 yılı sonuna kadar işletilmesine ilişkin ihaleyi kazandık. Buraya yatırım bedeli ve ihale bedeli olmak üzere toplam 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak. Medine Havalimanı ihalesinde ise yap-işlet-devret konsorsiyumunda yer aldık. Burası için de 1-1.5 milyar dolar arası yatırım planlanıyor. Bu üç yatırımın toplamına baktığımızda 3,2 milyar dolarlık işe adım attığımızı görüyoruz. “

Güçsav, 2014 yılına kadar tamamlanması planlanan bu yatırımlara ek olarak Akfen Enerji için planlanan 450 MW Kurulu güce sahip Mersin Doğalgaz Santrali ve 105 megawatt kurulu güce sahip Laleli Barajı ile inşaatları devam eden HES’ler dâhil olmak üzere yaklaşık 600 milyon dolar yatırım yapılmasını öngördüklerini söyledi. Güçsav, 2012 yılında HES 2 grubu altındaki bütün yatırımları tamamlayıp, devreye almayı planladıklarını da sözlerine ekledi. 

Akfen GYO’nun 2011 yılında başarılı bir halka arz süreci geçirdiğini de anlatan Güçsav,  şunları söyledi:

“Akfen GYO halka arz sonrasında 2 önemli projeyi portföyüne ekledi. Bunlardan ilki Karaköy Rıhtım Caddesi’nde proje çalışmaları devam eden 5 yıldızlı bir Novotel yatırımı. İkincisi de Ankara Esenboğa Havalimanı’nın hemen çıkışında satın alınan arsa üzerinde planlanan İbis Otel projesidir. 2012 yılında bu iki otelin inşasına başlayacağız.

Ayrıca 2011 yılı içinde Rusya’da gayrimenkul projeleri gerçekleştirmek üzere kurulmuş olan şirketlerin Kasa Investments BV’ye ait yüzde 45 hissesini satın alarak hisse oranımızı %50’den %95’e çıkardık. Yaroslavl ve Samara şehirlerindeki 2 adet İbis Otel yatırımımızı da tamamladık ve faaliyete geçirdik.‘’

“Önümüzde  otoyol-köprü özelleştirmeleri var”

Özelleştirme İdaresi tarafından 17 Mayıs 2012 ihale tarihi olarak açıklanan toplam 2.000 km uzunluğunda otoyol ve iki köprünün 25 yıllığına İşletme Hakkı Devri yöntemi ile özelleştirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Güçsav; “Türkiye’nin makro ekonomik profili böyle bir yatırımı destekleyecek niteliktedir. Sürekli artış gösteren trafik yoğunluğu, araç ve yük taşımacılığında karayolu taşımacılığının yüksek oranı ve gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen araç sayısı bu yatırımı desteklemektedir.” dedi.

Editör: TE Bilişim