Fransız Total Şirketi Akdeniz'de Üç Boyutlu Petrol Araştırmalarına Başladı

Fransız Total Şirketi'nin, Güney Kıbrıs'ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan 10 ve 11. parsellerde petrol aramak için üç boyutlu araştırmalara başladığı belirtildi.

Total Şirketi'nin yaptığı araştırmaların ön sonuçlarının 2014 yılının ilk üç ayında çıkmasının beklendiği ifade edilirken, nihai sonuçların yine aynı yılın ilk altı ayında çıkmasının söz konusu olduğu aktarıldı.

Nobel Energy Şirketi'nin "Afrodit" isimli 12. parselde ikinci teyid sondajının da normal şekilde sürdüğü bildirildi. Bu arada Rum yetkililer, teyid sondajına ilişkin ilk sonuçların Ağustos ya da Eylül başında belirleneceğini ifade etti.

Öte yandan, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkan Yardımcılarından olan ve birkaç gün önce istifa eden Solon Kasinis, Türkiye'nin bu konudaki tepkilerine değindi.

"Türk gemisinin tacizleri" iddiasının sorulması üzerine Kasinis, Türkiye'nin tepkisinin bu çerçevede kalacağına inandığını söyledi.

Türkiye'nin, 645 milyar dolarlık Total Şirketi'ni tehdit edecek kadar mantıksız olmadığını ifade eden Kasinis, işbirliği yöntemlerinin sağlanması amacıyla AB'nin yaklaşık bir ay önce İtalya'da bir konferans düzenlediğini, burada bir çok Kıbrıslı Türk ve başka öğretim görevlileriyle bir araya geldiğini ifade etti.
 

Editör: TE Bilişim