Akdeniz'de göçmen teknesi battı

 Akdeniz'de Facia: 200'den 300'e Çıktı

 Akdeniz'de İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında göçmen tekneleri battı. Olayla ilgili yapılan son açıklamada en az 300 mültecinin kayıp olduğu belirtildi.

Uluslararası haber ajanslarına göre; 300'ü aşkın göçmeni taşıyan botlar, cumartesi günü Libya'dan denize açıldı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Carlotta Sami, ölü sayısının 300'ü geçebileceğini açıkladı.

Pazar günü dördüncü bir botun denize açıldığının teyit edildiğini de sözlerine ekleyen Sami, ilk açıklamasında kurtulan mültecilerin beyanına göre 203 kişinin dalgalar arasında can verdiğini aktarmıştı. İtalyan sahil güvenliğince kurtarılan dokuz göçmen, Lampedusa Adası'na getirildi. Sahil güvenlik ekiplerince kurtarılan dokuz kişi, İtalyan'ın Lampedusa Adası'na götürüldü. Uluslararası Göç Örgütü'nden Flavio Di Giacomo, hayatta kalan mültecilerin akıcı Fransızca konuştuğunu ve muhtemelen Fildişi Sahili ve Senegal gibi Batı Afrika ülkelerinden teknelere bindiğini açıkladı. Botların kötü hava şartlarından dolayı battığını belirten Giacomo, göçmenlerin, geçenlerde soğuktan donarak ölen 29 mültecinin de aralarında bulunduğu 100 kişiyi taşıyan tekneyle aynı anda Libya'nın Trablus kıyılarından denize açıldığını söyledi.

İTALYA ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİNDE

Afrika'dan Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya kaçmak isterken ölen göçmenlerin sayısındaki keskin artış, eleştiri oklarını geçen yıl Mare Nostrum adıyla bilinen büyük ölçekli arama kurtarma misyonunu maliyetleri kısmak için bırakan İtalya'ya çevirdi. İtalya, Mare Nostrum adlı operasyonu terk ederek daha az gemiyle çok daha dar alanların aranabildiği Avrupa Birliği'nin sınır kontrol programını benimsedi. Bugün ortaya çıkan faciada bir İtalyan kıyı römorkörü, sadece dokuz göçmeni kurtarabildi.

Editör: TE Bilişim