‘Akdeniz Su’ adlı araştırma gemisi denize indi      
 
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, dünyada adını denizle ilgili bilimsel araştırmalarla duyuran bir üniversite olarak anılmayı arzuladıklarını söyledi. 

Akdeniz Üniversitesinin sualtı araştırmalarında görev yapacak gemisi Akdeniz Su, Kaleiçi Yat Limanı'nda düzenlenen törenle hizmete girdi. 

Törende konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe, hem üniversite, hem de araştırma gemisinin Türkiye'nin en büyük denizi olan Akdeniz'in adını taşıdığını hatırlattı. Deniz kenarında bir üniversite olan Akdeniz Üniversitesinin denizlerle ilgili araştırma yapmasının tabii bir görev olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, AÜ'ye bir araştırma gemisi kazandırılması yönünde adım atan önceki Rektör Prof. Dr. Mustafa Akaydın'a teşekkür ederek, şöyle konuştu: 

''Akdeniz Üniversitesi bundan sonraki süreçte sualtı araştırmaları, biyolojik çeşitlilik ve denizin bize sunduğu olanakların insanımız adına daha güzel kullanımını sağlamak için üzerine düşen her türlü görevi yapacaktır. Bu gemi, bu amaçla faaliyetine başlayacak. Gönlümüz arzu ediyor ki dünyada adını denizle ilgili bilimsel araştırmalarla duyuran bir üniversite olarak hep anılalım.'' 

Prof. Dr. Kurtcephe, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın da kendisiyle aynı idealleri paylaştığını belirterek, kente en kısa sürede Sualtı Araştırmaları Merkezi kazandırılması yönünde ortak çalışmalar yürüteceklerini kaydetti. Prof. Dr. Kurtcephe, Denizcilik Fakültesi için yer tespitine yönelik çalışmaların da sürdüğünü bildirdi. 
    
AKAYDIN'IN KONUŞMASI- 
    
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da rektörlüğü döneminde, üniversitenin isminde ''Akdeniz'' ifadesi geçmesine rağmen denizlere açılamamış, denize sırtını dönmüş bir üniversite olduklarını düşünerek üzüntü duyduğunu söyledi.

Bu konudaki gayretli çalışmaların ardından sonuç aldıklarını belirten Akaydın, ''Akdeniz Üniversitesi, böyle bir teknesi olan birkaç üniversiteden biri haline gelmiştir'' dedi.

Akaydın, teknenin balıkçılara, sualtı araştırmacılarına kaynak teşkil edeceğine inandığını kaydetti.  

TROL TEKNESİNDEN ARAŞTIRMA GEMİSİNE- 
    
Akdeniz Su, Akdeniz Üniversitesinin destekleriyle trol teknesinden revize edilerek araştırma gemisi haline dönüştürüldü. 26,5 metre uzunluğundaki gemide, 6 kamara, bir soğuk hava deposu ve bir laboratuvar bulunuyor.

Sonradan eklenen seyir ve haberleşme cihazları sayesinde uluslararası alanda araştırma yapabilecek özelliklere sahip gemi, iki hafta aralıksız denizde kalabiliyor.

Gemide, Akdeniz'e giren yabancı türler, biyoçeşitlilik, nesli azalan türlerin tespiti, balık çeşitleri, balıkçılık politikasının oluşturulması, deniz kaynaklarının verimli kullanımı, kaynakların sürdürülebilir kullanımına yönelik araştırmalar gerçekleştirilecek.

Yeterli donanımların sağlanması halinde sualtı arkeolojisi ve jeolojisine yönelik çalışmaların da yapılabileceği Akdeniz Su Araştırma Gemisi, Antalya Limanı'nda demirleyecek.

Editör: TE Bilişim