Akdeniz mülteci rotası Libya’dan Türkiye’ye kayıyor

Daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteciler, ana güzergah olarak kaba kuvvet ve kaosun hâkim olduğu Libya’dan yüzlerini çevirip Türkiye’yi tercih etmeye start verdi . Frontex’e göre pek çok Afrikalı sığınmacı bile uçakla İstanbul’a gelip Ege Denizi’nden Avrupa’ya geçmeye start verdi .

AB’nin sınır muhafaza şirketi Frontex, daha iyi bir hayat umuduyla canlarını tehlikeye atıp Avrupa’ya göç etmeye çalışan mültecilerden Türkiye rotasını kullananların sayısının Libya’yı kullananları geçtiğini konuştu .

Doğu Akdeniz rotasından Avrupa’ya ulaşan mültecilerin sayısının bu Senenin başından bu yana 46 bine ulaştığını duyuran Frontex’e göre Libya’dan gemilerle İtalya’ya geçmeye personelin sayısı ise 43 bini buldu. Geçen sene ise Libya’dan geçenlerin sayısı 171 bin, Türkiye’den geçenlerin sayısı ise 50 bin civarındaydı.

Mülteci rotalarındaki değişim trendi, Libya’da hareket eden gemilerde yüzlerce mültecinin yaşamını kaybettiği kazaların peşinden AB liderlerinin geniş etraflı tedbirleri tartıştığı bir zamanda gerçekleşti. İngiliz yayın şirketi BBC’de bulunan habere göre Frontex, merkezi otoritenin tümünün kaybolduğu Libya’daki kaba kuvvet ve kaosun, mülteci rotalarının Türkiye üzerine kaymasının en mühim nedeni olduğunu ifade etti .

Ege Denizi üzerinden derme çatma gemilerle Yunanistan’a geçmeye çalışmanın da tehlikesiz olmadığına tüm dikkatleri üzerinde toplayan AB kurumu, buna rağmen Libya’dan Malta ve İtalya’ya uzanan gemi yolculuklarının çok fazla daha uzun ve tehlikeli olduğuna da vurgu yaptı.

Frontex’e göre, Türkiye rotasını Libya’ya göre tercih edenler yalnızca ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler değil. Bazı Afrikalı mülteciler de umut yolculuğuna çıkmak için İstanbul’a uçakla gelerek denizi kaçak olarak geçmeye çalışıyor. 2011 yılından beri devam eden iç karışıklıklar Libya’yı umuda yolculuk için tüm Ortadoğulular ve Afrikalılar nezdinde elverişli bir liman haline getirmişti. Akdeniz’de yüzlerce mülteciyi taşıyan teknelerin ardı ardına batması sonucunda yalnızca 2015 senesi içinde en az bin 800 kişinin yaşamını kaybettiği tahmin ediliyor. BM: Suriyeli mülteci sayısı 4 milyonu geçti Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), bölge ülkelerine sığınan kayıtlı mülteci sayısının dört milyonu geçtiğini konuştu .

Beşinci yılına giren iç savaş sebebiyle 7,6 milyon kişinin de ülke içinde göç etmek mecburiyetinde kaldığını kaydeden UNHCR, Suriyeli mültecilerin % 50'si 18 yaşının altında olduğuna göze çarptı . Pek çok fazla uzmana göre hakikat sayı, kayıtlı mülteci sayısının çok fazla ötesinde. Suriyeli aktivistler ise son birkaç ay içinde şiddetlenen çatışmalar sebebiyle komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının sürat ile artmaya başladığını belirtiyor

Editör: TE Bilişim