Akaryakıta AB standardı geliyor
Halen motorin piyasasının yüzde 83`ünü oluşturan yüksek kükürtlü motorin kullanımı 2008 yılından itibaren sona erecek.
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK ) düzenlemesi çerçevesinde, yakıt kalitesinin yükseltilmesi hedefinin bir parçası olarak, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren bir kilogram motorinde en fazla 500 miligram kükürt içeren "motorin 500" ve 2 bin miligram kükürt içeren "motorin 2000" dolaşımdan kalkacak.

1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren ise piyasada, kilogramda en fazla 50 miligram kadar kükürt içeren "motorin 50" ve en fazla bin miligram kükürt içeren "motorin 1000" dışında motorin satılmayacak.

Böylece 1 Temmuz 2008 tarihinden sonra, benzin ve motorin türleri, Avrupa Birliği `nde dolaşımına izin verilen akaryakıtlarla aynı teknik özelliklere kavuşacak ve geçiş döneminde "motorin 50" ve "motorin 1000" olarak anılan yakıtlar , bu tarihten sonra kalıcı isimleriyle yani "motorin" ve "kırsal motorin" olarak piyasaya arz edilecek.

MOTORİN TÜKETİM ARTIŞI REKOR KIRIYOR

Özellikle piyasadaki dizel araç sayısındaki artışa bağlı olarak Türkiye akaryakıt piyasasında en yüksek tüketim artışı yıllık yüzde 10 seviyeleri ile motorinde yaşanıyor.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER ) verilerine göre, 2007 yılı Eylül ayı itibariyle 11 milyon 534 bin metre küp motorin satılırken, bunun 9 milyon 569 bin metre küpü yüksek kükürtlü, 1 milyon 965 bin metre küpü ise düşük kükürtlü motorinden oluşuyor. 2008 yılında piyasada satışa sunulan motorinin çok büyük bir kısmı nitelik değişimine uğrayacak ve kademeli bir geçişle bu tablo tamamen tersine çevrilerek, zaman içinde piyasadaki yüksek kükürtlü motorin satışı azalırken düşük kükürtlü motorinin payı artacak.

AKARYAKIT TÜRLERİNİN RESMİ İSİMLERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

EPDK `nın düzenlemesine göre, 2008 yılı için genel kullanım amaçlı diğer akaryakıt türlerinin resmi isimlerinde bir değişiklik yapılmadı. Buna göre motorin haricindeki genel kullanım amaçlı akaryakıtlar şu isimler altında satılacak:

"Yakıt nafta, kurşunsuz benzin 95 oktan, kurşunsuz benzin 98 oktan, gazyağı, fuel oil 3, fuel oil 4 (kalorifer yakıtı), fuel oil 5, fuel oil 6, otobiodizel, yakıtbiodizel"

Bunların yanı sıra, eski tip benzin motorlu araçlarda kullanılan "katkılı kurşunsuz benzin 95 oktan" isimli akaryakıtın 2015 yılına kadar dolaşımda kalması bekleniyor.

AKARYAKIT PANOLARINDA RESMİ İSİMLERE DİKKAT

Mevcut uygulamada akaryakıt istasyonları ürünlere yönelik ticari isimler kullanabiliyor. Ancak akaryakıt pompalarının görünür yerlerinde tüketiciye akaryakıtın niteliğini, içerdiği kükürt oranını ve oktanı gösteren resmi isimleri belirtmeleri gerekiyor.

Yetkililer, gümrük beyannamesinde tescil edilen veya yurt içi üreticinin faturasında yer alan resmi isimlerin değiştirilmesinin suç olduğunu, her türlü yazışma, bildirim ve ticari işlemlerde resmi isimlerin kullanımının zorunlu olduğunu belirtiyorlar. (AA)

DenizHaber.Com


 

Editör: TE Bilişim