Mısır ve Tunus'tan matbaacılıkta kullanılan çözücü madde taşıdığını beyan eden bir gemiyi takibe alan mali polis, Ambarlı Limanı'na demirleyen gemide 50 konteyner dolusu bin 150 ton kaçak akaryakıt ele geçirdi. Akaryakıta el koyan polis, 5 kimya firması hakkında yasal işlem başlattı.Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, akaryakıt zamlarının ardından uluslararası akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı yönündeki ihbar üzerine liman ve gümrüklerdeki denetimlerini artırdı. Çalışmalar doğrultusunda Mısır'dan gelen bir yük gemisi Marmara Denizi'ne girdikten sonra takibe alındı. Gece yolculuğu sırasında da gece görüşlü termal kamerayla izlenen gemi, Avcılar'daki Ambarlı Limanı'na geldi. Operasyon düzenleyen ekipler, resmi belgelerde matbaacılıkta kullanılan çözücü madde taşıdığı yazan gemideki varilleri incelemeye aldı. İlk varile bakan polis, çözücüye rastladı. Ancak ikinci varil açıldığında ise akaryakıtla karşılaşıldı. Araştırmaya devam eden ekipler, ilk varilden sonraki tüm varillerde kaçak akaryakıt olduğunu belirledi.

Varillerden alınan örnekler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) laboratuvarlarında test edildi. Test sonucunda, sıvı maddelerin kaçak akaryakıt olduğu teyit edildi. 50 konteyner içinde bin 150 ton kaçak akaryakıt olduğunu belirlenen akaryakıta el konuldu. White Spirite ve Solvent gibi maddelerin karışımıyla elde edilen akaryakıtın kamyon ve otobüslerde kullanıldığı tespit edildi.

Öte yandan, kaçakçılıkla ilgili 5 kimya firması hakkında yasal işlem başlatıldı. Önümüzdeki günlerde şüphelilerin ifadesine başvurulacağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim