Adana’da TÜYAP tarafından organize edilen ‘Çukurova Ahşap İşleme Makinaları ve Mobilya Yan Sanayi’ fuarı açıldı. 13 Mart’a kadar sürecek fuara 71 firma katılıyor.

100. Yıl’daki TÜYAP Fuar Merkezi’ndeki açılışa Vali Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile sanayi, ticaret ve borsa başkanları da katıldı. Vali Büyük, buradaki konuşmada, ilk kez açılan ihtisas fuarının gelecek açısından ümit verdiğini söyledi. Büyük, "Özellikle ahşap işleme makinaları, mobilya yan sanayi fuarı olarak bakıldığı zaman bölge için çok daha değerli hale geliyor. İlk defa olmasına rağmen yoğun katılım nedeniyle zaten gelecekle ilgili olumlu beklenti de başlamış oluyor." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, fuarın sektör ve Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Sözlü, yıllardan beri ihracatçısı olunan makine sanayisinde artık dünya standartlarında veya o kaliteye eşdeğer makinalar imal edildiğini hatırlatarak, “İnşallah bunları dış pazarlara sattıkça, ülke ekonomisindeki cari açığı kapatmak, Türk ekonomisini büyütmek noktasında önemli işlere imza atmış olacağız." diye konuştu.

500 MİLYON DOLARLIK BÜYÜKLÜĞÜ VAR

TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Cihat Alagöz, bu yıla kitap fuarı ile iyi başlangıç yaptıklarını ve geçen seneden bu yana ziyaretçi sayısını 20 bin artırıp 281 bine çıkardıklarını bildirdi. Fuara, 40’ın üzerindeki ilden yüzlerce profesyonel ziyaretçi ile yurtdışından 100’den fazla iş adamının bağlantı için geleceğini sözlerine ekledi.

Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Sami Erol, ağaç işleme makinaları sektörünün 500 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu söyledi. Sektörün Türkiye’de yaklaşık 1000-1200 firma ile 10 bin kişiyi istihdam ettiğine dikkat çekti.

EL İMALATI MOBİLYANIN DEĞERİNİ BİLEMEDİK

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, mobilya sektörünün Türkiye’nin ihracat şansı en yüksek sektörlerinden olduğunu bildirdi. Sürekli olarak yetkililere, devlet erkanına bunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Ercan, şunları kaydetti: “Türkiye’nin geçmişte en yüksek sektörü tekstil sektörü bilinirken mobilya sektörünün bir o kadar güçlü olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Mobilya sektörüne bugün devasa makinalarla devam ediyoruz. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin en önemli değeri olan el imalatı olan mobilya da yok oldu. El imalatı mobilyanın değerini dünya biliyor, biz bilemedik. İnsanlar inovasyon konusunda eğer dışarıya açık değil kapalı devre çalışıyorsa büyüme şansı sıfırdır.”

Vali Büyük ve yetkiler daha sonra fuara katılan firmalar ile tanıtımını yaptıkları cihazları inceleyip ayrıldı.Cihan
Kaynak: cha