Afrika'nın Balık Rezervi Hızla Azalıyor

Kıta sularında balık rezervleri hızla tükenirken, balıkçılar yabancı balıkçı gemilerinden şikayetçi...

Afrika sularında balık rezervleri hızla azalıyor. Balıkçılığın ekonomide önemli yer tuttuğu Afrika ülkelerinde, bu durumdan büyük balıkçı gemileri, özellikle de yabancılara ait olanlar sorumlu tutuluyor.

Batı Afrika ülkesi Senegal'de, balıkçıların bu konudaki şikayetleri artıyor.

Batı Afrika ülkesi Senegal'de hızlı kentleşmeye rağmen geleneksel balıkçılık, ülke ekonomisinde önemli yere sahip. Balıkçılık, gıda güvenliğinin sağlanması açısından da önemli. Ancak şimdilerde Afrika sularında balık rezervleri hızla azalıyor.

Senegalli balıkçılar, yeterli miktarda balık avlayamamalarından büyük balıkçı gemilerini sorumlu tutuyor. Onlar, çok sayıda Avrupalı balıkçı gemisinin, kıyıdan uzakta derin sularda avlanmak yerine sahile yakın bölgelerde avlanmayı tercih ettiğini dile getiriyor.

Senegal hükümeti bu sorunla mücadele etmek için denizi bölgelere ayırdı. Senegalli balıkçılar, kıyıdan altı mil açığa kadar avlanabiliyor.

Büyük balıkçı gemileri için belirlenen sınır ise kıyının en az 12 mil açığı. Ancak sınırlar kimi zaman aşılabiliyor. Bölgede özellikle geceleri deniz kazaları meydana gelebiliyor.

Avrupa Birliği ile Senegal arasında balıkçılık konusunda henüz bir protokol bulunmuyor.

 

Editör: TE Bilişim