Bugüne kadar tarım ve tarıma dayalı sanayi ile öne çıkan Adana'da bu sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle yeni sektör arayışları başladı. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı ile petrokimya, İskenderun Demir Çelik'in (İsdemir) yassı üretime dönmesi ile de beyaz eşya, otomotiv ve deniz taşımacılığında yeni fırsatlar ortaya çıkan Adana ve çevresinde işadamları fabrikaları kapatıp gemi almayı ya da ortak liman kurmayı planlıyor.

Adana Türkiye'nin tarıma dayalı sanayide ilk fabrikaların kurulduğu kentlerden biri. Özellikle tekstilde Milli Mensucat, Çukobirlik gibi dev şirketlerin yer aldığı bölgede tekstilde yaşanan sıkıntılar hem tarımı hem de sanayiyi zorlamaya başladı. Tarım sektöründen umudu kesen Adana, tarımda zeytinciliğe dönerken sanayide de yeni yön arayışında.

Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Başkanı Selçuk Tanrısever bu gelişmelere dikkat çekerken, bölgede ciddi bir sektörel değişimin yaşandığına işaret ediyor. Bölgedeki işadamlarının yeni sektör arayışında olduğunu söyleyen Tanrısever, "İsdemir ve BTC bölgeye büyük hareketlilik ve yeni sektörlerde iş imkanları sağladı. İşadamları arasında fabrikalarını satıp gemi almayı ya da bir araya gelerek liman kurmayı planlayanlar var" diyor.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş ise, yapısal reformlar gerçekleştirildiği takdirde Adana'nın sanayide patlama yapacağını belirtiyor. Adana'nın, potansiyel olarak sanayisini çok hızlı geliştirebilecek, hızlı yatırım yapabilecek bir kent olduğunu belirten Özgümüş, şunları söylüyor:

“Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın ardından, bölge, petrokimya yatırımları için çok cazip hale geldi. İsdemir'nin yassı ürüne geçmesi, gemi inşaat sanayi, tersanecilik ve ambalaj sanayi için uygun ortam yarattı. Geleceği açık olan sektörler arasında döküm, makine yedek parça, tarım aletleri de var. Çünkü Avrupa, bunların üretimini bıraktı. Mobilya sektöründe Adana çok güçlü. Uygun kur politikasıyla mobilya ihracatı kesinlikle artar. Otobüs üretimi yapılmasının ardından, bu sektör de yavaş yavaş kendi yan sanayini oluşturuyor. Bölge bir kabuk değişimi içerisinde. Bu değişimin itici gücünü de sermayesi güçlü Adanalı işadamları yapacak."

Zeytin ve nara teşvik

 

Çukurova'da sanayini yanı sıra tarımda da yeni projeler gündemde. Bölgenin ana tarım ürünleri pamuk, mısır ve narenciye gibi ürünlerde yaşanan ciddi daralma nedeniyle zeytincilik teşvik ediliyor. Bölgede zeytin üretimi bir önceki yıla göre üç kat arttı. Bunun dışında nar üretimi de teşvik edilen ürünler arasında. Çukurova Bölgesi geçen yıl Türkiye nar üretiminin 85 bin ton ile yüzde 40'ını yaptı.

 

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Adana'da pamuk sahaları 2005 yılında 32 bin hektara kadar geriledi. 2006 yılında bu rakam 51 bin hektara yükselse de 2007 yılında da bu rakamın tekrar 30 bin hektarlar seviyesine düşmesi bekleniyor. 

 

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Barut'a göre katma değeri yüksek olan pamuktan kaçışın nedenleri arasında Türkiye'nin tarım politikalarındaki yanlışlar ve buna paralel artan maliyetler bulunuyor.

Alıntı: Referans Gazetesi

Editör: TE Bilişim