Adalar salaş olduğu için ucuz...'

"Yunan Adaları Ege sahillerinden çok ucuz" söylemi bu yaz gündeme oturdu. Her geçen gün bir ünlü isim sosyal medyada hesap kıyaslaması yapıyor...Turizmciler ise elmalar ve armutların karıştırıldığını düşünüyor.
 
Yunanistan'ın Skyros Adası'nda 4 kişi, ıstakoz ve 1 şişe şarap sipariş ettikleri masadan 100 euro hesap ödeyerek kalkar. Masadakiler Türkiye'den giden bir grup olunca, hesap ister istemez Ege kıyılarındaki restoranlarla karşılaştırılır. Bunun ardından sosyal medyada "Yunan adaları" polemiğine bir ek daha yapılır ve "Yunan adalarında 100 euro hesap ödenirken Ege'de bir restoranda 450 TL'ye ancak bir şişe yerli şarap içiliyor" diye yazılır... 

Ege bölgesindeki turizmciler son dönemde kriz sonrası iyice ucuzlayan Yunan adaları ile bu şekilde kıyaslanmaktan son derece rahatsız. Onlar "elmalarla armutların" kıyaslandığını dile getirseler de, faturalara isyan edenlere her gün bir yenisi ekleniyor. 

Konuyla ilgili son çıkışlardan birini de Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Fikret Orman yapmıştı. Geçen hafta Bodrum'da bir kase çorba'ya 70 TL ödeyen Orman'ın pahalı çorba isyanı sosyal medyada yankı bulmuş "O paraya Beşiktaş'a sol bek alınırdı" yorumlarına neden olmuştu. 

Turizm işletmeleri konuyla ilgili tartışmalardan son derece rahatsız. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, iki ülke arasındaki kıyaslamanın yanlış olduğuna dikkat çekerek "Servis kaliteleri arasında büyük farklar var. Yunanistan'da masa örtüsü olmadan serilen gazeteler üzerinde tek tabakla  yemeklerini yiyorlar. Oradaki işletmeler genelde aile işletmeleri oldukları için servis kalitesine çok önem vermiyorlar" diyor. Yunanistan'a daha çok okyanuslardan ve Uzakdoğu'dan balık geldiğini ifade eden Öncel'e göre "Türkiye'deki istakoz ve balıkların hepsi yerli, lezzet ve kalite farkı var". Öncel, içki fiyatlarındaki farkın da Türkiye'deki yüksek vergilerden kaynaklandığını vurguluyor. 

"Elmayla armutu kıyaslamak yanlış"
 
Sunset restorant'ın sahibi Barış Tansever de Türkiye ve Yunanistan kıyaslamasını  elmayla armutun birbiriyle karıştırılmasına benzeterek, "Yunan adalarındaki restoranlar çoğunlukla salaş mekanlar. Yunan adalarında sıradan bir restoranda yemek yiyenlerin sosyal medyada yaptığı kıyaslamaları yanlış buluyorum. Kıyaslama yapılacaksa Türkiye'deki  restoranlarla İspanya ve Portekiz gibi ülkelerdeki restoranların kıyaslaması yapılmalı"
Editör: TE Bilişim