ABD kendi Galataport'unu neden Dubai şeyhine vermek istedi

Beyaz Saray'ın, geçen yıl birçok ABD limanının işletmesini merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Dubai Ports World şirketine vermek istemesinin nedeniyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Amerikalı yazar Rowan Scarborough'ya göre, ABD Başkanı Bush, Dubaililerin dünya çapında işlettikleri tüm limanlara CIA ajanları sokması karşılığında bu izni verecekti.

Yaza Rowan Scarborough, "Sabotaj: Amerikan'ın CIA İçindeki Düşmanları" adlı yeni kitabında ilginç iddiaları gündeme getirdi. En çarpıcı iddiaya göre Bush Yönetimi, 2006 yılında Dubai Ports World ile vardıkları anlaşmaya "ajanlık şartını" sokmak istedi.

İddiaya göre, bugün Amerikan istihbaratının başlıca hedefleri arasında yer alan Venezüela, Çin, Suudi Arabistan, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerin limanlarını işleten şirketin potansiyeli, CIA ve Beyaz Saray'ın "ağzını sulandırıyordu."

Küresel gemicilik şebekesi içine köstebek sokmak isteyen ABD, 2006 yılındaki anlaşma öncesinde Arap şirketine ön şartını iletti. Dubai Ports, CIA ajanı olacak, ABD de verilen liman işletmeleri karşılığında küresel terörizme karşı paha biçilmez bir istihbarat elde edecekti.

Arap şirketi bu talebi kabul edince, New York, New Jersey, Philadelphia, Baltimore, New Orleans ve Miami limanlarının işletmesini aldı. ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Yatırım Komitesi de anlaşmaya onay verdi.

KONGRE ENGELLEDİ

Fakat Bush ve CIA'in planları, Kongre'nin baskısı yüzünden bozuldu. 2006 yılında hem Cumhuriyetçiler, hem de demokratlar, liman işletmelerinin Araplara verilmesiyle ulusal güvenliğin tehlikeye düşeceğini dillendirmeye başladılar. Birleşik Arap Emirlikleri'nin El Kaide'nin finans üslerinden biri olduğunun vurgulanmaya başlamasının ardından anlaşma suya düştü.

Washington Times Gazetesi'nin ulusal güvenlik muhabiri Scarborough'nun kitabında, Pentagon ile CIA'in Saddam Hüseyin rejimi konusunda düştükleri derin anlaşmazlıktan, CIA ajanı Valerie Plame'in kimliğinin Beyaz Saray değil, bizzat örgüt tarafından sızdırıldığına dek daha birçok ilginç iddia yer alıyor.

Beyaz Saray'ın yanısıra, ABD Dışişleri ve istihbarat kaynaklarına da yakın bir isim olan Scarborough, CIA'in içinde vatana ihanet edenler olduğunu ve El Kaide'nin çok yakında ABD'yi vuracağını da savunuyor.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim