ABD'den Türkiye'ye Petrol Kartı
 
Haaretz gazetesi, ABD’nin, Kerkük petrolünü İsrail’in Hayfa limanına taşıyacak bir boru hattı planladığını yazdı.

Habere göre ABD’nin hedefi, Kerkük-Yumurtalık hattını devre dışı bırakacak planla Kuzey Irak konusunda Türkiye’ye baskı yapmak.

İSRAİL’in Haaretz gazetesinde Amiram Cohen imzasıyla yayınlanan habere göre, üst düzey bir Pentagon yetkilisi geçen hafta İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndaki bir muhatabına telgraf çekerek Ürdün üzerinden İsrail’e ulaşacak boru hattının mümkün olup olmadığını sordu. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, bu teklifi Irak’taki desteklerine karşılık bir "ikramiye" olarak gördüğü, ABD’den resmi teklif beklediği kaydedildi.  

İsrailli yetkililere göre, ABD, Kerkük-Musul-Hayfa boru hattı projesini gündeme getirerek Türkiye’ye Kuzey Irak konusunda baskı yapmak istiyor. Haaretz, haberde, Türkiye’nin Kerkük-Yumurtalık boru hattından önemli bir gelir elde ettiğini, Kerkük-Hayfa hattının gerçekleşmesi durumunda Türkiye-İsrail ilişkisinin zedeleneceğini daha önce Tel Aviv’e bildirdiğini de vurguladı.

Irak petrolünün yüzde 40’ının çıkarıldığı Kerkük’ten Musul ve Ürdün yoluyla İsrail’e uzanan bir hat, 1948 yılından önce kullanımdaydı. ABD, İsrail’den yeni hattın maliyetini hesaplamasını da istedi. İsrail Ulusal Altyapı Bakanlığı’na göre çapı bir metrelik boruyla döşenecek böyle bir hat, kilometre başına 400 bin dolara malolacak. İsrail’in kuruluşu sırasında kullanılmaz hale gelen eski hattın boru çapı 20 cm. Bakan Yosef Paritzky, Hayfa limanının Irak petrolü için "çekici bir hedef" olduğunu ve bu konuyu gelecek ay yapacağı ABD ziyaretinde masaya yatıracaklarını söyledi. Ürdün’ün de transit geçiş konusunda ikna edilmesi gerekiyor.

Haberler.Com

 

Editör: TE Bilişim