İMEAK DTO, sektöre bir yazı yayınlayarak,  Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Üyelerinin, ABD federal bütçesinde yapılan zorunlu kesintilerin ABD liman faaliyetlerine olan potansiyel etkileri üzerine Amerika Deniz Ticaret Odası (Chamber of Shipping of America – CSA) tarafından hazırlanan raporu dikkate almaya davet edildiği bilgisini verdi.

 

ICS tarafından üyelere gönderilen ilgi yazı ile, ABD’de 1 Mart tarihinde yürürlüğe konan “el koyma” (sequestration) denen zorunlu bütçe kesintilerinin, özellikle ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı (US Coast Guard – USCG) ve ABD Gümrük ve Sınır Koruma (US Customs and Border Protection - CBP) gümrük müsaadeleri ile ilgili olmak üzere, denizcilik ve liman faaliyetleri üzerinde potansiyel etkileri olduğu bildiriliyor.

 

“El koymanın” (sequestration – bütçe kesintilerinin) meydana gelmesine bunu teklif edenler tarafından asla niyetlenilmemiştir; fakat federal bütçe ile ilgili olarak bir anlaşmaya varılması doğrultusunda ortak bir zemin bulunması için bunun uygulanması planlanmıştır.

 

 14 Mart günü, Amerika Deniz Ticaret Odası’nın bir Üyesi tarafından, Boston CBP’nin fazla mesai yapılmasını yasakladığı ve artık Pazartesi-Cuma günleri 07.00 – 20.00 saatleri arasında çalıştığı bilgisi verilmiştir.

 

Bu sınırlama ile yükle ilgili faaliyetler yasaklanmaktadır; geminin gümrük ve diğer formaliteleri tamamlanıncaya kadar ve eğer bir gemi Cuma günü saat 20.00’dan sonra gelirse, gemi Pazartesi sabahı gümrükten temiz kağıdı alıncaya kadar, geminin yükleme faaliyetlerine başlamasına izin verilmeyecektir.

 

ABD’nin diğer Kuzey Doğu limanlarının da aynı şekilde fazla mesai yapılmaması politikasını uyguladıkları; fakat Pazartesi sabahı geminin gümrük ve diğer formalitelerinin tamamlanmasına bağlı olarak bazılarının yükle ilgili faaliyetlerin hafta sonunda yapılmasına izin verdiği bildirilmektedir.

 

Boston’da yapılan son toplantıda CBP, hafta sonunda gümrükten temiz kağıdı alınması ile ilgili fazla mesai masraflarının limana gelen her bir gemi için yaklaşık 300 Dolar olduğunu ve bu tutarın gecikme maliyetleriyle karşılaştırıldığında çok az bir miktar olduğunu belirtmiştir.

 

Amerika Deniz Ticaret Odası, yine de el koyma (sequestration) neticesinde gemilerin karşılaşacağı gecikmeler, bu gecikmelerin nedenleri ve gecikmelerin hangi limanlarda meydana geldiği konularını çözmeye çalıştığını belirtmektedir.

 

İlgi yazıda, şirketleri ABD limanlarında yukarıda anlatılanlara benzer zorluklar yaşayan ICS Üyeleri, ICS Sekretaryası ile iletişime geçmeye teşvik edilmektedir

Editör: TE Bilişim