ABD`yi dean kasırgası, Asya`yı sepat tayfunu vuruyor

Asya`da Tavyan`ı vuran Sepat tayfununun Çin`e ilerlediği haberleri gelirken, Amerika`da da Hurricane kasırgasının Karayip Adalarını vurarak Hispaniola adası, Jamaika ve Meksika`nın Yukatan Yarımadasına yöneldiği bildiriliyor.
 
Rüzgarın hızının saate 242 kilometreyi bulduğu Dean kasırgasının St . Lucia , Martinik ve Dominik adalarında 3 kişinin ölümüne yol açtığı, arkasında seller, yıkıntılar bırakarak ilerlediği haber veriliyor.

Halen 4`üncü kategoride olan kasırganın hafta sonunda Karayiblerin ılık sularında ilerlerken güç kazanarak 72 saat içinde çok yıkıcı olan 5`inci kategoriye ulaşacağı tahmin ediliyor. Miami `deki ABD Ulusal Kasırga Merkezi , Dean kasırgasının pazartesi günü Yukatan Yarımadasına ve Meksika Körfezi `ne yaklaşırken rüzgarın hızının saatte 249 kilometreyi aşabileceğini bildirdi.

Dean kasırgasının çarşamba günü ABD `ye tehdit edebileceği, ancak Yukatan üzerinden geçerken gücünü biraz kaybedebileceği belirtilirken, Dominik Cumhuriyeti ile Haiti `ye ait Hispaniola adasının güneyinden bugün geçerken yıkıcı sellere yol açmasından endişe ediliyor.

UZAY MEKİĞİ

Öte yandan, Uluslararası Uzay İstasyonu `na giden Amerikan uzay mekiği Endeavour `un da kasırga tehdidi yüzünden Dünya`ya erken dönmesinin gündemde olduğu bildiriliyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi `nin (NASA ), Endeavour `daki ve Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotların bugün yapacakları 6.5 saatlik son ortak uzay yürüyüşünü iki saat erken kesmesi talimatı verdiği kaydedildi. Houston `daki kontrol merkezsinin kasırga tehdidi altında kalması olasılığına karşı Endeavour `un Dünya`ya planlanandan bir gün önce olan salı günü dönebileceği belirtildi. Bu durumda da uzay mekiğinin pazartesi günü değil, pazar günü Uluslararası Uzay İstasyonu `ndan ayrılması gerekecek. Ancak NASA , nihai kararın ilerleyen saatlerde verileceğini bildirdi.

SEPAT TAYFUNU ÇİN `E İLERLİYOR

Bu arada, Tayvan `ı vuran, ülkede 1 kişinin ölümüne yol açan, ağaçları köklerinden söken Sepat tayfununun Çin `e ilerlediği haber veriliyor. Tayfun yaklaşırken Çin `de, alçak kesimler ve kıyı bölgelerinde 540 binden fazla kişinin tahliye edildiği, tayfunun bugün ulaşacağı tahmin edildiği Fujian , Zejiang ve Guangdong eyaletlerinde uçuşların ve gemi seferlerinin iptal edildiği bildirildi. Resmi Çin haber ajansı Xinhua , Sepat tayfununun ülkeyi vurduğunda rüzgarın hızının saatte 144 kilometreyi bulmasının beklendiğini duyurdu. Ayrıca Şangay `da şiddetli yağış beklendiği kaydediliyor. Sepat tayfununun Tayvan `da yol açtığı şiddetli rüzgar ve yağışlar nedeniyle meydana gelen kazalarda 1 kişi öldü, 12 kişi yaralandı. Tayfun , Tayvan `da yaklaşık 57 bin evin elektriğinin kesilmesine, binlerce kişinin tahliyesine yol açtı.

CASTRIES/HOUSTON /PEKİN (A.A)

Yeni Şafak

Editör: TE Bilişim