ABD savaş gemisi Çin'e meydan okudu

Bir Amerikan savaş gemisinin Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı sularda Çin'in inşa ettiği yapay adaların yakınından geçtiği açıklandı.

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, güdümlü füze donanımlı USS Lassen gemisinin Çin'in Subi ve Mischief mercan kayalıklarıyla Spratly takımadaları çevresinde ilan ettiği 12 millik bölgeye girdiğini söyledi. ABD'li yetkililer bölgeye "seyrüsefer özgürlüğü" programı çerçevesinde girildiğini söylüyor. Çin, operasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemeye çalıştığını açıkladı.

Çin uyardı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Bu eğer doğruysa, ABD'ye bir eylemden önce yeniden düşünme, körü körüne hareket etmeme ve yok yere sorun çıkarmamasını tavsiye ediyoruz" dedi. Çin, Güney ve Doğu Çin denizlerinin büyük bölümünde hak iddia ediyor. Güney Asya Denizi'ndeki diğer ülkeler de zengin kaynaklara sahip olduğu düşünülen bölgede hak iddiasında bulunuyor. Çin bölgede sular altında kalan mercan kayalıklarını, 2014'te dev bir sualtı tarama projesiyle adalara dönüştürdü. Uluslararası denizcilik kuralları, ülkelerin doğal adaların çevresinde 12 millik egemenlik alanı ilan etmesine izin veriyor. Ancak bu, su altında kalan ve insan eliyle yükseltilen alanları kapsamıyor.

Washington'daki Çin Büyükelçiliği'nden bir sözcü daha önce, 'seyrüsefer özgürlüğünün gövde gösterisi ve başka ülkelerin egemenlik ve güvenliğini baltalamak için kullanılmaması gerektiğini' söylemişti. ABD seyrüsefer özgürlüğü programı çerçevesinde okyanuslarda ve hava sahalarındaki 'aşırı hak iddialarına" meydan okuyor

Editör: TE Bilişim