ABD'nin, Akdeniz'deki bir NATO gücünün görev alanının Karadeniz'e de genişletilmesini öngören planı, Türkiye'nin Montrö Anlaşması'na ilişkin yoğun kaygılarını dile getirmesinin ardından geri çektiği öğrenildi.

Yetkililer, bu gelişmenin Türk-Amerikan ilişkilerine katkıda bulunacağını söylediler. Bu gelişmenin, Washington tarafından Türk tarafına aktarıldığı belirtildi.

Türk yetkililer, bu gelişmeyle birlikte, Türkiye'nin Montrö'ye ilişkin kaygılarına ABD'nin de hak verdiğini ve son adımın, Türk-Amerikan ilişkilerine katkıda bulunacağını söylediler.

ABD, teröre ve suçlara karşı mücadele amacıyla 2001'de doğu Akdeniz'de NATO bünyesinde oluşturulan Aktif Çaba Operasyonu'nun görev alanının Karadeniz'i de kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde geçen yıl gayri resmi bir plan önermişti.

Ancak Türkiye, Karadeniz'de böyle yeni bir NATO gücünün görev yapabilmesi için Montrö'nün değişmesi gerektiğine işaret ederek, bu duruma karşı çıkıyordu.

Türkiye, son bir yıldır yürüttüğü görüşmelerde, 1936'da imzalanan Montrö Anlaşması'nın, yabancı savaş gemilerinin Karadeniz ve Boğazlardaki faaliyet ve geçişlerine ilişkin getirdiği sınırlamaları hatırlatıyordu.

Türkiye ayrıca, en başta kendisi aracılığıyla NATO'nun zaten Karadeniz'de bulunduğunu ve bölgede halen Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı görev yapan Karadeniz Uyum Operasyonu'nun yanı sıra kıyıdaş ülkelerin oluşturduğu Blackseafor adlı gücün yeterli olduğunu dile getiriyordu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim