Amerika Birleşik Devletleri, denizleri kirleten gemileri affetmiyor. Kirliliği ihbar eden muhbirleri ise ödüllendiriyor. Aksay’ın ardından Atlas denizcilik de Amerikan mahkemesi tarafından büyük cezaya mahkum oldu: 900 bin $. Çalıştığı gemiyi ihbar eden iki gemiciye ise 250 bin dolar ödül verildi.

Bu yıl içinde 2.7 milyon dolar ceza alan armatör de var 540 bin dolar ödül kazanan gemi adamları da…

Tampa Federal Mahkemesi aynı yıl, benzer bir suçtan dolayı, Japonya merkezli Hiong Guan şirketine de 1.75 milyon dolarlık para cezası vermiş ve şirkete ait diğer gemilerin de 3 yıl boyunca gözaltında tutulacağına karar vermişti. Bu olayda da federal mahkeme, suçu ihbar eden geminin iki personeline 337 bin 500 dolar ödül vermeyi garanti etti.

OSV’nin kontrolünde olan Amerikan bayraklı buz kırma gemisi R/V Goul ise 2.1 milyon dolar ceza aldı.

Yılın en büyük cezası Yunanistan merkezli Polembros Shipping’e kısmet oldu. New Orleans mahkemesi tarafından şirkete ait M/V Theotokos gemisine denizi kirlettiği suçlamasıyla 2.7 milyon dolar ceza kesildi. Mahkeme ayrıca, geminin denizi kirlettiğini ihbar eden 9 personele 540 bin dolarlık ödül verilmesine karar verdi.

Amerika ödüllendiriyor

Amerika Birleşik Devletleri, yeni aldığı kanunla birlikte sadece ABD karasularını değil, dünyanın herhangi bir yerinde denizi kirlettiği ispatlanan her gemiye ceza uyguluyor.  Gemilere suç ve kamu hizmet cezası olarak ayrı para cezaları uyguluyor. Kamu cezası olarak elde edilen gelirler, ülkenin çevreye uyumlu plan çerçevesinde, Antarktika bölgesinde deniz ekosistemin korunması, deniz kirliliğini önlemek gibi çeşitli Ar-Ge de kullanılabilecek bir fona aktarıyor.

Ayrıca, ABD yasalarına göre, gemiadamları deniz kirliliğine neden olan gemileri ihbar etmeleri halinde ödüllendiriliyor. Bazı davalarda gemiye verilen para cezasının yarısı ödül olarak ihbarcıya verilebiliyor.

Haberin devamı 23 Aralık tarihli PERŞEMBE ROTASI’nda

Editör: TE Bilişim