Ankara Ticaret Odası, Fırat ve Dicle'de uluslararası yönetim isteyen birliği eleştirdi:

AB suyu bulandırıyor

ATO'nun Su Raporu, Türkiye'nin GAP ile Fırat ve Dicle'yi daha fazla kullanacak olmasının Suriye ve Irak'ı kaygılandırdığını belirtiyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan ''Su Raporu'' nda, Türkiye'nin Fırat ve Dicle'yi kullanma seviyesini arttıracak olmasının Suriye ve Irak'ı kaygılandırdığı belirtildi. ATO Başkanı Sinan Aygün , Avrupa Birliği'nin (AB) Fırat ve Dicle suları ile bölgedeki barajların uluslararası yönetime bırakılmasını istediğini belirterek ''AB, Ortadoğu'da suyun vanasını elinde tutmayı planlıyor. AB suyun başına geçmek ve suyumuzu bulandırmak istiyor'' dedi.

ATO'nun, BM, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün verilerine dayanarak hazırladığı ''Su Raporu'' , Türkiye'nin sanılanın aksine ''su zengini olmadığını'' ortaya koydu.

BM'nin ''Gelecek İçin Tatlı Su 2003 Raporu'' nda, ''Türkiye'nin 2025'te ciddi bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kalabileceğine'' dikkat çekildiği belirtilen raporda, DSİ verilerinin de bunu doğruladığı vurgulandı. DSİ'nin verilerine göre kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yıllık 1642 metreküp olan Türkiye, uluslararası ölçütlere göre ''su sıkıntısı çeken ülkeler'' kategorisinde yer alıyor.

DİE, 2030'da Türkiye'nin nüfusunun 100 milyon olacağını tahmin ediyor. 2030'da kişi başına yıllık su miktarının bin metreküpün altına düşmesi ve Türkiye'nin ''su fakiri'' olmasından endişe ediliyor.

Ortadoğu sorunlu bölge

Dünyanın su bakımından en sorunlu bölgesi olan Ortadoğu, dünya nüfusunun yüzde 5'ini barındırıyor. Ancak temiz su kaynaklarının sadece yüzde 1'i bu bölgede bulunuyor. Bu kaynağın yüzde 90'ı sınır aşan sulardan oluşuyor. Türkiye, Ortadoğu'nun su kaynaklarını elinde tutarken, BM, 2040'ta Ortadoğu'da ''su savaşları'' yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Rapora göre Türkiye'nin GAP Projesi ile Fırat ve Dicle'yi kullanma seviyesini arttıracak olması Suriye ve Irak'ı kaygılandırıyor. Lozan Barış Antlaşması Türkiye'nin hak ve çıkarlarını koruyor.

Buna karşın Türkiye, Fırat ve Dicle'yi ''sınır aşan sular'' olarak kabul ederken Suriye ve Irak, ''uluslararası sular'' olduğunu öne sürerek Türkiye'nin haklarını kısıtlamaya çalışıyor. Aygün, Türkiye'nin su varlığıyla AB'nin de ilgilendiğini belirterek ''AB, Ortadoğu'da suyun vanasını elinde tutmayı planlıyor'' dedi.

Etki Raporu'nda ve Müzakere Çerçeve Belgesi'nde AB'nin niyetini satır aralarına gizlediğini belirten Aygün, şunları kaydetti:

''AB, iki belgede de, Fırat ve Dicle suları ile bölgedeki barajlar ve GAP'ın uluslararası yönetime bırakılmasını istiyor. Bunun anlamı şudur: AB suyun başına geçmek ve suyumuzu bulandırmak istiyor. 9 Kasım'da açıklanacak İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'nde bu konu şart olarak getirilebilir. AB'nin Türkiye'nin su politikalarında söz sahibi olması kabul edilemez.''

Kaynak: CUMHURİYET

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim