AB Limanlarında Düşük Kükürtlü Motorin

“ The EU Sulphur in Liquid Fuels  Directive “  gereği,  01/01/2008 den başlamak üzere  31/12/2009 a kadar,  gemilerin Avrupa Birliği limanlarında “kükürt oranı % 0.1” i geçmeyen motorin kullanması gerekmekte olduğu; Ürünün diğer özellikleri standart DMA gasoil özelliklerinde olacağı ilgi ile bildirilmiştir. Ayrıca;

1 - % 0.1 kükürtlü gasoil,  her limanda ve düzenli olarak  bulunmamaktadır.
2 - % 0.1 kükürtlü motorin normal  (DMA) deniz motorininden limanına göre değişmek üzere ton basına 20-25 $ (USD) daha pahalıdır.
3 – Belli başlı İtalya ve İspanya limanları ile Kuzey Avrupa ve Baltik Bölgesinde  temin edilebilmektedir.
4 – Türkiye bu evsafta motorini tüm iç piyasada kullanma kararı almış ve Tüpraş bu ürünün üretimine başlamıştır. Tüpraşın bu ürünü deniz yakıtı olarak vermesi ve böylece  zaman içinde ülkemizde belli başlı ikmal limanlarında  (İstanbul,  İzmit Körfezi limanları ve İzmir gibi) ihrakiye olarak temini mümkün görülmektedir.
5 – Armatörlerimizin sıkıntı yaşamamaları için,  bu evsafta yakıtı buldukları ilk yerde belli bir miktarda temin ederek “ayrı bir tankta” bulundurup, gerektiğinde kullanmaları,  zorunlu olmayan bölgelerde, ISO 8217 DMA STANDARDINDA motorin kullanmaları uygun olacaktır.

Kaynak: DTO Web Sitesi

Editör: TE Bilişim