AB İlk Defa Karadeniz'deki Balık Kotalarını Önerdi
 
Avrupa Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya'nın birliğe katılmasından sonra ilk defa Karadeniz için balık kotalarını önerdi. Komisyon, iki ülke için 2008 kotaları, toplam olarak 90 ton kalkan ve 15 bin ton çaça balığı olarak saptandı.

Önde gelen Bulgar ve Romen balıkçılık uzmanlarının önerilerini dikkate alan Avrupa Komisyonu, ilk defa olarak AB'nin yeni devletlerinden Bulgaristan ve Romanya için Karadeniz balık kotalarını belirledi. 


Komisyon'un balıkçılık ve deniz işlerinden sorumlu bölümüne göre, 2008 kotaları, 90 ton kalkan ve 15 bin ton çaça balığı olarak belirledi. Bu konuya ilişkin açıklamada Karadeniz'deki çaça balığı stoku çok iyi durumda iken kalkan stokunun yoğun avlama nedeniyle baskı altında olduğu bu nedenle daha düşük bir kota düzeyinin belirlendiği ifade edildi.

Bu arada, Bulgaristan ve Romanya'nın kalkan için belirlenen kotanın eşit biçimde paylaşılması öngörülürken çaba balığı kotası tahsis edilmedi.

-KARADENİZ'DEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR ARTIRILACAK

Öte yandan, Avrupa Komisyonu, Karadeniz'deki balık stoklarına ilişkin veri ve bilimsel araştırmaların artırılmasına ilişkin planların olduğunu da açıkladı. Karadeniz'deki bu yöndeki çalışmaların diğer AB suları ile kıyasla daha az olduğu kaydedildi. Komisyon, daha çok bilgi ve daha çok verinin, gelecekteki yıllarda diğer balık türleri için de kota önerilerinin yapılmasına yol açabileceğini kaydetti.

-TÜRKİYE'DEKİ TOPLANTI

Avrupa Komisyonu ayrıca, Karadeniz ülkeleri arasında avlama yönetimine ilişkin işbirliğinin teşvik edilmesine büyük önem verdiğini belirterek şöyle devam etti:

"Bu amaçla Komisyon, balıkçılık alanında bölgesel işbirliğini görüşmek üzere tüm Karadeniz ülkelerini bir araya getirmek amacıyla 2008 yılının başlarında Türkiye'de düzenlenecek uluslararası konferansı teşvik ediyor. Türkiye, Karadeniz Bölgesinde balıkçılıkta en büyük oyuncu ve filosu, halen tüm ticari avlamaların yüzde 85'ini sağlıyor.

Kaynak:Haberler

Editör: TE Bilişim