AB ILE ULASTIRMA ALANINDA POZITIF GUNDEME ILISKIN ISTISARELER BRUKSEL’DE GERCEKLESTIRILDI.

Avrupa Birligi Komisyonu ile Ulkemiz arasinda Denizcilik diyalogu ve Ulastirma diyalogu toplantilari 9 Aralik 2013 tarihinde Bruksel’de gerceklesti. Disisleri Bakanligi, Ulastirma Denizcilik ve Hanerlesme Bakanligi ve AB Bakanligi temsicilerinin katilim sagladigi istisareler Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi M. Haluk ILICAK ve AB Komisyonu Ulastirma Genel Mudurlugu (DG Move) Genel Muduru Matthias RUETE’nin acilis konusmalari ile basladi. 

Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi Mustesar Yardimcisi Suat Hayri AKA’nin ulastirma heyet baskani olan katilim sagladigi  toplantilarda; AB Komisyonu ile denizcilik, demiryolu ve karayolu’nda  isbirliginin arttirilmasi konulari gorusuldu.

Bahse konu gorusmelerde denizcilik alaninda Turk bayrakli gemilerin Avrupa Limanlarindaki gemi denetimlerinde tutulma oranlarinin dusmesi ve emniyet seviyesindeki yukselme AB Komisyonu tarafindan memnuniyetle karsilandi. Toplantida Turkiye’nin Paris MoU uyeligi, EMSA ile  Turkiye arasindaki isbirligi, Turk gemi adamlarinin AB gemilerinde calismasinin kolaylastirilmasi, SafeSeaNet ve

CleanSeaNet sistemlerinde karsilikli isbirligi, Turk Loydunun taninmasi konulari gorusulurken, demiryolunda gelecege yonelik stratejiler ve Turkiye ile ERA arasindaki isbirligi; karayolunda ise karayolu tasimaciliginda engellerin kaldirilmasi, yol guvenligi ve kota hususlari ele alindi.

Ust duzey gorusmelerde soz alan Mustesar Yardimcisi Suat Hayri AKA yukarida bahsi gecen hususlara ilave olarak kara ulastirmasinda Turk tirlari icin kota sikintisi oldugununun altini bir kez daha cizerek, Turkiye’nin Gumruk Birligine uye oldugunu ve bu uygulamanin Gumruk Birligiyle ortusmedigini, Turk tirlarindan alinan yuksek vergilerin adil rekabet ortamina zarar verdigi, Turk tirlarinin farkli uygulamalara maruz kaldigi ve Turk suruculere uygulanan vize rejiminin tasimaciliga ve ticarete zarar verdiginin altini cizerek AB nin bahse konu husuuslarda yasal catiya uygun olarak davranmasinin ticaretin ve tasimaciligin onundeki engelleri kaldiracagini belirtti. 

Istisarelerin ardindan, denizcilik, demiryolu ve karayolu konularinda belirlenen gundem maddeleri cercevesinde calisma gruplarinin kurulmasi,  ivedilikle  isbirliginin arttirilmasi ve somut kararlarin bir an once hayata gecirilmesi konularinda mutabik kalindi. 

Editör: TE Bilişim