AB Göçü Önlemede Türkiye'ye Güveniyor

Avrupa'ya yasal olmayan yollardan gelen mülteci sayısının yüzde 138 oranında arttığı, bunun önlenebilmesi için Türkiye ile işbirliğinin öneminin de arttığı bildirildi.

Geçen yıl AB ülkelerine 276 binden fazla mültecinin yasadışı yollardan geldiği belirlendi. AB İçişleri Komiseri Dimitris Avramopoulus dün Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, bir yıl öncesine göre 2014'de illegal olarak AB ülkelerine gelen mülteci sayısının yüzde 138 oranında arttığını söyledi.

Avramopoulus'un bildirdiğine göre AB'ye yasadışı olarak gelen mültecilerden 207 bini Akdeniz üzerinden geldi. Geçen yıl Eylül ayından beri mülteci taşıyan 12 gemi Avrupa'ya ulaştı.

AB sınırlarındaki ülkelerde gerginliklerin devam etmesine dikkat çeken Avramopoulus, koordineli ve kararlı bir çalışma yapılarak yasadışı ilticanın engellenmesi gerektiğini vurguladı. AB İçişleri Komiseri, insan kaçakçıları hakkındaki bilgilerin değişiminde iyileştirmenin gerektiğini, mültecilerin kullandığı güzergah nedeniyle Brüksel'in Ankara ile önlemleri görüşmeye devam ettiğini söyledi. Ayrıca Suriye'den gelen mülteciler için belirlenen kotanın da artırılacağını bildirdi. AP'de yapılan oturumda konuşan İtalyan Başbakan Matteo Renzi de, AB'nin Libya'daki karışıklıkların giderilmesi için daha fazla gayret göstermesini taleb etti. Mültecilerin çoğunluğunun bu ülke üzerinden geldiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim