95 bin çalışanın yeni patronu kim olacak?

Ekim 2015 itibarıyla 51.3 milyar lira cirosu bulunan Koç Holding’deki 94 bin 513 çalışanın merakla beklediği soruya yanıt aranıyor; “Koç Holding’in başına kim geçecek?”

Bu yıl mart ayı sonunda veya nisan ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanan olağan genel kurulda dümeni kimin devir alacağı belirlenecek. Holding bünyesindeki 69 şirketi yönetecek olan bu koltuğa enerjinin patronu Ömer Koç, otomotivin patronu olan Ali Koç’tan birinin geçmesi bekleniyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na profesyonel birinin atanması ise çok küçük bir olasılık olarak görülüyor. Koç Holding’de iki kardeşten büyüğü olan 54 yaşındaki Ömer Koç, Koç Holding Başkan Vekilliği’nin yanı sıra enerji grubu başkanlığını da yürütüyor. Holding Yönetim Kurulu Üyesi olan 49 yaşındaki Ali Koç ise otomotiv grubu başkanlığını üstlenmiş durumda.

BAŞKANLIK İÇİN SÜRE SINIRI YOK

Sermaye Piyasası Kanunu’na göre, halka açık şirketlerde yönetim kurulu başkanının belirlenmesi için bir zaman sınırı bulunmuyor. SPK yetkilileri, genel kurula kadar Koç Holding başkanlığını şu anda holdingin başkan vekili olan Ömer Koç’un yürütebileceğini belirtiyor. Onursal Başkan Rahmi Koç’un buradaki yaklaşımının belirleyici olabileceği konuşuluyor. Şu aşamada holding yönetimi ve çalışanları Mustafa Koç’u kaybetmenin acısını yaşıyor ve yeni duruma alışmaya çalışıyor.

VERGİNİN YÜZDE 9’UNU ÖDÜYOR

Geçirdiği kalp krizi sonucu 56 yaşında hayatını kaybeden işadamı Mustafa Koç, 4 Nisan 2003’te başına geçtiği holdingin değerini 13 yılda katladı. Enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans olmak üzere dört ana alanda faaliyet gösteren Koç Holding’in 69 şirketi bulunuyor.

Geçen yıl ekim ayı itibarıyla 51.3 milyar lira ciroya ulaşan Koç Holding bünyesindeki şirketler Türkiye ihracatının yüzde 10.4’ünü gerçekleştirirken, vergilerinin de yüzde 9.4’ünü ödüyor. Bu şirketlerin 11’i halka açık. Şirketlerin toplam piyasa değeri ise 102.4 milyar TL’yi buluyor. Koç Grubu, Fortune 500 sıralamasındaki tek Türk şirketi olmayı da sürdürüyor. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi sıralamasında ise Koç Grubu’nun ilk 10’da 5 şirketi bulunuyor.

Grubun yüzde 45’i enerji Kamuoyunda pek fazla tanınmayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Koç, 2015 üçüncü çeyrek itibarıyla grubun cirosunda yüzde 45 paya sahip olan enerji sektöründeki tecrübesiyle öne çıkıyor. Dünyanın en önemli koleksiyonerleri arasında gösterilen Ömer Koç, TÜPRAŞ’ın da başkanı. 2008’den bu yana Koç Holding Başkan Vekili görevini sürdüren Ömer Koç aynı zamanda Vehbi Koç’un kurduğu Türk Eğitim Vakfı’nın da başkanı.

Ford Otosan’ın başkanı Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, grubun cirosunun yüzde 23’ünü elde ettiği otomotiv şirketlerinin patronu. Harvard Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi’nde yüksek lisans yapan Ali Koç, 2012 yılından bu yana Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor. Kamuoyunda toplumsal kimliğiyle öne çıkan Ali Koç, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün gelecek olağan kongresinde başkanlığa aday olabileceğini açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim