Samsunlu balıkçı Gündüz Yanık, 93 santimetre uzunluğunda, 17 kilo ağırlığında kalkan yakaladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Bölümü öğretim üyesi Yrd.Dç.Dr. Yakup Erdem, “Dünyada kalkanın rekor sınırı 100 santimetre uzunluk ve 25 kilo ağırlıktır. Yakalanan kalkan rekor sınırına yaklaşmış” dedi.

Derya Balıkçılık'ın sahibi Gündüz Yanık yakaladığı 93 santimetre uzunluğunda, 68 santimetre genişliğinde ve 17 kilo ağırlığındaki kalkanı tezgahının baş köşesinde sergiliyor. Kilosu 30 YTL'den satılan dev kalkanın müşterilerin ilgisini çektiğini belirten Gündüz Yanık, “49 yıllık balıkçıyım. Böylesini daha önce görmedim” dedi.

REKORA YAKLAŞTI
OMÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, bu kadar yoğun avcılığın yapıldığı denizlerde böylesine büyük balığa rastlamanın sevindirici olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, “Bu boyda kalkanın çıkması büyük şans. Her zaman böylesine büyük balık avlamak mümkün değil. Dünya rekorlar kitabında en büyük kalkanın 100 santimetre uzunluğunda ve 25 kilo ağırlığında olduğu yazıyor. Yasal avlanma uzunluğu 40 santimetre olan kalkanın bu boyda avlanması balıkçıların şansı. Çünkü kalkan rekor sınırına çok yaklaşmış” dedi.

TALEP ARTINCA FİYATI YÜKSELDİ
Geçen yıl, Türkiye genelinde 649 ton olan kalkan avının bu yıl yaklaşık 1000 ton olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, “Eskiden evlerimizde kalkan tüketilirdi. Ancak turizmin gelişmesi ile İstanbul ve Antalya başta olmak üzere lüks oteller ve restoranlar kalkana talep gösterdi. Talep arttığı için de fiyatlar yükseldi. Karadeniz’de yakalanan kalkan anında kamyonlara yüklenerek turistik bölgelere gönderiliyor. Çok değerli bir balık. Bir kiloluk dişi kalkan yumurtlama döneminde 300 bin ile 500 bin arasında yumurta bırakıyor. Eğer dikkatli avlanırsak tezgahlardaki kalkanın miktarı çok daha artar ve balık ucuzlar” dedi.
 

Alıntı: Nethaber

Editör: TE Bilişim