9 gemi ve 230 mürettebat Somalili korsanların elinde

Avrupa Birliği'nin Somali'de korsanlarla mücadele eden deniz gücünün (EUNAVFOR-Operasyon ATALANTA) İngiliz komutanı Albay Paul Chivers, Somali açıklarında halen 9 geminin ve toplam 230 mürettebatın korsanların elinde olduğunu belirtti.

Chivers, BM'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2008 yılının sonunda kurulan EUNAVFOR'un Somali açıklarından geçen gemilere koruma sağladığını ve ticaret gemilerinin kendilerine kayıt yaptırması gerektiğini kaydetti.

Somali açıklarından geçen gemilerin yüzde 75'inin kendilerinden koruma istediğini anlatan Chivers, son dönemde bölgede korsan faaliyetlerinin arttığını da vurguladı.

''Somali açıklarında korsanların gemileri alıkoyma yönündeki eylemlerinde artışa rağmen, korsanlar son dönemde çok daha az oranda bu eylemlerinde başarılı olabiliyorlar'' diyen Albay Chivers, bu kapsamda önemli bir görev yaptıklarını, yakaladıkları korsanları da Kenya ile yaptıkları anlaşma gereği bu ülkedeki mahkemelere yargılanmak üzere teslim ettiklerini söyledi.

Chivers, herhangi bir gemiyi ele geçiren korsanların en az 6 hafta boyunca gemiyi ellerinde tuttuklarını ve fidye istediklerini anlatan Chivers, bu tür görüşmeler sırasında güvenlik açısından araya girmediklerini de belirtti.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Somali'de görev yapan Afrika Birliği Misyonu'nun (AMISOM) görev süresini bir yıllığına uzattı. 

 

Editör: TE Bilişim