Dokuz Eylül Üniversitesi Bahar Kariyer Günleri’nin üçüncü gününde “Tecrübe Konuşuyor” başlıklı panele Şeref HAMARAT, Handan ARMAĞAN, Savaş ERCAN ve Semih TİMOÇİN katıldılar. Denizcilik Kulübü Başkanı Burak İbrahim YILMAZ’ın başkanlık ettiği panelde konuşmacılar sektör tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.

Paneldeki ilk konuşmacı CGML Türkiye ve Batı Grup Danışmanı Handan ARMAĞAN, deniz taşımacılığındaki kavramların tanımlarının yeniden düzenlendiğini, taşıyıcı kavramının artık çok daha geniş bir çerçeveye sahip olduğunu, bunun da ne gibi avantajlar getirdiğini açıkladı. Ekonomik alanları yönetmeyi bir zincirin halkalarına benzeten Handan ARMAĞAN global ticaretin bu özelliğinin lojistik disipline yansımalarından bahsetti. ARMAĞAN müşteriyle bir partner gibi davranıldığı zaman, müşteriyi anlayabildiğimiz zaman iyi bir lojistikçi olunabileceğini belirtti. Öğrencilerin rolünü global ticaret ile kendi ülkeleri arasında yasaları ve faktörleri iyi bilerek köprü oluşturmak olarak tanımlayan ARMAĞAN, katılımcı öğrencilere tavsiyeler verdikten sonra konuşmasını sonlandırdı.

Panelin ikinci konuşmacısı gümrük, ithalat ve ihracat uzmanı Semih TİMOÇİN başarının sırrının çok yönlülükten geçtiğini belirterek konuşmasına başladı. Sektörde birden çok şirkette tecrübe sahibi olan TİMOÇİN, bu tecrübelerin sektörün her alanı hakkında bilgi sahibi olmaya katkı sağladığını belirtti. İşin mutfağından başlamanın ne kadar önemli olduğunu örnekler vererek anlatan TİMOÇİN, operasyonun her aşamasını görmeden atanılan yönetici konumlarda hiçbir zaman sağlam olunamayacağını belirtti. Sektörde çalıştığı yöneticilerle ilgili ders verici anılarını katılımcılarla paylaşan TİMOÇİN öğrencilere onları zor ve aynı zamanda zevkli bir iş yaşamının beklediğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.
 
Panelin üçüncü konuşmacısı eski VESTEL Genel Müdür Yardımcısı Şeref HAMARAT standart bir ürün üretilerek piyasada rekabet gücünün olmayacağını, farklılık üretmeyenin zayıf ve rekabetin dışında kalacağını belirterek konuşmasına başladı. Üretimin yanında tedarik zinciri yönetiminin de çok önemli olduğunu belirten HAMARAT, tedarik zinciri yönetimi bazında başarının ve hızın üreticilere ve ithalat ihracatçıya kazandıracağı rekabet gücünün önemini vurguladı. HAMARAT sözünü ettiği kavramları örneklerle güçlendirdi. Öğrencilere tavsiyeler veren HAMARAT onlara “Global düşünün büyük resmi görün ve Uzak Doğu’daki potansiyelin farkına varın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
Panelin son konuşmacısı MSC Operasyon, Gümrük ve Liman İşleri Müdürü Kaptan Savaş ERCAN ilk olarak şirket bünyesinde ki gelişim ve deneyimlerini anlattı. İş hayatına uzak yol vardiya zabiti olarak başlayan Savaş ERCAN daha sonra kara operasyon ayağında çalışmaya başladığını ve deniz tecrübesinin bu alanda kendisine çok büyük katkı ve geniş bakış açısı sunduğunu belirtti. Aynı zamanda başarısının sırrının iletişim olduğunun altını çizen ERCAN sektörde yükselebilmek için kişisel ve kurumsal ilişkilerin tümünün iyi düzeyde olması gerektiğini katılımcılara aktardı. Çağımızın iletişim çağı olduğunu özellikle vurgulayan ERCAN iki çeşit saygıdan bahsetti. ERCAN “Biri otoritenin getirdiği saygı, diğeri ise en güzeli olan işi bilmekten doğan çevredekilerin saygısıdır” dedi. Ekip ruhunun çok önemli olduğunu çekirdek kadroyu korumanın önemini ve kendisinin bu konuda şanslı olduğunu belirtti. 
Konuşmacıların katılımcılardan gelen soruları cevaplamasının ardından oturum başkanı Burak İbrahim YILMAZ paneli sonlandırdı. Dekan yardımcısı Prof. Dr. Okan TUNA’nın katılımcılara Teşekkür Belgesi vermesiyle panel sona erdi.

Editör: TE Bilişim