Başkan adaylarından Salih Zeki Çakır'ın 'Demokratik bir ortam bulunmadığından ötürü' katılmadığı DTO Meclis Toplantısı dün yapıldı.

Mehmet Akyol, DTO Yönetimine "80 Kilometre hızla giden Ferrari" benzetmesi yapınca, Metin Kalkavan'dan fırça yedi.

Toplantıyla ilgili tüm ayrıntılar için bu sayfayı takip edin.

Toplantıya geçilmeden önce  GREGORY MCINTOSH’UN "THE PİRİ REİS MAP OF 1513"(PİRİ REİS HARİTASI) SUNUMUNDAN sonra başladı.

Kaptanoğlu: 'Kürsüyü açtık, Muhalefet yok!'

Toplantıyı açan Cengiz Kaptanoğlu geçen aylık toplantıdaki muhalefete söz vermeme eleştirilerine değinerek 'işte gündeme aldık ama muhalefet yok bizim kürsümüz açık  ama bu bir meclis toplantısı gündemi var önceden hazırlanmış bir programı var eskiden TBMM de bulunan milletvekili olarak böyle işleri biliriz ve  demokrasi anlayışımızdanda eminiz gelip söyleyecekleri varsa söyleyebilirlerdi' dedi.

Metin Kalkavan ise; 'Mayıs ve haziran aylarında seçim yapmak zorunda olduklarını belirterek 1 nisan tarihinden itibaren seçim sürecine girildiğini 9 mayıs 2013 günü meslek komiteleri ve meclis üyeliği seçiminin  yapılacağını belirtti. 2. seçim daha var seçilen meclis üyeleri kendi aralarından oda yönetimi kurulu başkanını seçecekler dedi.Kalkavan seçimin dto binasında olacağını ve 53 olan  meslek komite sayısının ise  47 olarak değiştiğini' söyledi.

Kamu Finansmanının değişmesi ile ilgili kanun tasarısı,madde 36 da deniz ticaretini ilgilendirem madde var tersane ve çekek yeri ile ilgili yapılan düznleme bilgiler verdi.

Oda faaliyetlerine ve katıldıkları etkinliklerden sözeden Metin Kalkavan demokratik anlayışı gereği diğer başkan adayı toplantıda olmadığından bu konuda konuşmayacağını belirtti.

Ürkmez 'Bakanımız bir arkadaşı destekliyormuş'

Daha sonra söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez, seçim sürecini değerlendirdi.

Ürkmez; 'Bakanımız bu arkadaşı destekliyormuş. Ben buna asla inanmıyorum. Eğer bakan desteklemiş olsaydı ortaya çıkardı. Ben taraf tuttuğunu düşünmüyorum. Sayın Bakanım, Cengiz Kaptanoğlu’nun söylemiyle Kaptan-ı Deryamız. Kaptan-ı Derya olan bir kişinin oda bütünlüğünü sarsacak böyle bir eyleme izin vermeyeceğini biliyorum. Bir çalışma olmadığına göre de bu rüzgarı kimsenin arkasına almaması gerektiğine inanıyorum. O arkadaşımızın bir faydası olmuştur. Bizi daha çok kenetlenmeye ve daha çok çalışmaya itmiştir. Bunun dışında başka bir faydası yoktur. Bu arkadaşın söylemlerini tasvip etmiyorum. Belden aşağı vurulmasına asla izin vermeyeceğim” şeklinde konuştu.

Mehmet Akyol: '4000 motora sahip Ferrari, 80'le Giderse Tepki Alır!'

Daha sonra söz alan Mehmet Akyol; 'Söz uçar yazı kalır' diye başladığı konuşmasına devamla, şunları söyledi:

'Bu hafta Murat kardeşim Ankara'dan bana Kamerunlu heyeti yolladı. Onlarla ben anlaşma imzaladım. Afrika deyince aklına biz gelmişiz. Seçim öncesi bir söz aklıma geldi 4000 motora sahip ferrari otobanda 80'le giderse tepki alır. Sevgili başkanım o kadar yüksek donatılara sahipsiniz,  neden yol yok?  Kritize yaptığım zamanda tepki alıyorum. Peki o zaman tecrübeli büyüğümüz diyor ki söyleyen bulunurda dinleyen bulunur mu? Değişim kelimesi hoşuma gitti.D eğişimde acı vardır. Çünkü hayvanlar zaman zaman deri değiştirir, kabuk değiştirir. Bazen bu mümkün olmayabilir değiştiremezsin. Arkadaşlar acı gerçek şu değişim olmadı, Dünya'da da henüz olmadı.2 3 bin sene önce de; İskender de içerden değişim yapamadı.İskender de her dine inanın istediğiniz dili konuşun ama sizden ben yararlanacağım derdi. En son Babil'de annesi tarafından zehirlendi. Sevgili büyüğüme değişim ile ilgili bir kaç şey söylemek için çıktım.Yeni bir şey söylemeyeceğim zaten benim söylemlerim burada kayıtlı.değişim için metod gerek. Mevcut metodu başbakanımız bile bize gösteriyor. Ama o diyorki herkese değil akıl sahiplerine gösteriyor. Herkes göremez. Dünyanın en zengin adamı Panasonic'in sahibi diyor ki herkes 2. sıradaki adayı genel müdür yapacağımı bekliyordu. Oysa 17. sıradaki adamı alıp şirketin başına CEO getiriryor.Neden yaptın diyorlar biz kendimizi göremeyebilirz diyor o zaman bize dışardan bakış gerekir.İşte Oral hocam beni aydınlatanların başında gelir. Bize sonuç odaklımısın süreç odaklımısın diye sorarlardı okulda, Oral beyin bize söylediği kişileri suçlamayın sistemi kontrol edin diyor.'

Murat Kıran: 'Evliya uçmaz müritleri uçurur'

Daha sonra söz alan GİSBiR başkanı Murat Kıran 2008 yılında çıkan yönetmelik ile işlteme belgesi almak durumunda olan tersanelerin milli emlka durumundan dolayı kalıcı işletme belgesi alamadığını ve ama yapılan çalışmalarla alır noktaya gelinebileceğini söyledi.2008 de başbakana bu konuda söz verdiklerini işletme belgelerini tamamlama noktasına gelineceğini düşündüğünü söyledi.

Murat Kıran, Faruk Ürkmez'in "bakanımız bir arkadaşı destekliyormuş" söylentisini gündeme getirmesine de; değinerek 'eski yönetim kurulu başkanım Salih Zeki Çakır'ın kendi ağzından ben bakan destekliyim şeklinde söz duymadığımı söylemek istiyorum, duyan var mı kendi ağzından, bir laf vardır evliyalar uçmaz müritleri uçurur onun için böyle sözlere itibar etmemek lazım kaldı ki idarecilerimiz son 10 yılda sektörümüze yakınlık göstermiştir bizi ne kadar destekledikleri ortadayken bu çekişme esnasında bu ilişkilerimize zarar verecek söylemlerde bulunmamalıyız diye düşünüyorum' dedi.

Kalkavan'dan GİSBİR'e teşekkür, Akyol'a fırça

Son olarak gündemi değerlendiren Kalkavan deniz ticaret odasının çatı kuruluş olduğunu ve GİSBİR in çalışmalarından  memnun olduklarını söyleyerek gemi inşa sanayicilerinin çok emek verdiğini ve milli emlakta güzel sonuçlar alınacağını söyledi.GİSBİR'e teşekkür etti.

Kalkavan; 'Çevre ve denetlemeler konusu çok uğraştığımız konulardan bir tanesi.Ben sadece yaptığımız işlerin başlığını söylüyorum katıldığımız toplantıları , ama kimse çıkıp sormuyor o toplantıda neler olduğunu ama ilgilenen ve o toplantıyla alaksı olan daha sonradan bilgiyi gelip benden alabiliyor.' dedi.

Daha sonra Mehmet Akyol'un söylediklerine değinmek istiyorum diyen Kalkavan; 'gerçekten anlamakta zorlanıyorum dedi.Mehmet bey ne demek istiyor övüyor mu, yeriyor mu? Bazen şaka olarak baksak bu sefer ciddi konuşuyor. Ben onun konuşmalarına hiç bir zaman kızmadım. DTO Başkanı olarak 10 yıldır dinliyorum. Hiç bir zaman da yeter konuşma demedim.Hepsini hoşgörüyle tabiatımında gereği olarak hoşgörüyle karşıladım' dedi.

Kalkavan; Akyol'a yönelik sözlerini şöyle sürdürdü: 'Farkında değilsin belki ama neyi biliyorsun.Gerçekten ne bildiğini çoık merak ediyorum. DTO Yönetiminin ne yaptığını biliyormusun, çok merak ediyorum meclis üyesi
olarak mı konuştun yoksa muhalefetin bir elemanı olarak mı?'

Beni arayanların isimlerini söyleyebilirim.

Kalkavan'ın sorusuna  cevaben Mehmet Akyol söz aldı. Akyol;  'Meclis üyesi olmaya çalışan biri olarak konuştuğunu' belirterek 'Muhalefet olduğumu da kimseye açıklamış değilim ancak ben Oral hocamın (Oral Erdoğan) sözünden hareketle ki oda şunu söylemiştir kişileri suçlamayınız sistemi gözden geçriniz.Ben şimdi sizden değil sizden duymadım ama isimlerini sayabilirim kimlerden telefon aldım hemen burda söyleyebilirim'  dedi.

Bunun üzerine Kalkavan sözlerini şöyle sürdürd:

'Deniz Ticaret Odasında demokrasi varsa DTO'nun resmi ağzı benim. Ben yetkimi devretmedim kimseye. Ben diyorum gelin istediğiniz kadar konuşun.Biz birisine herhangi bir şekilde telefon aç baskı yap susutur konuşmasın dediğimiz yoktur. Ben bizzat toplantılarda konuşun diye teşvik etmekteyim. Ama şunu söyleyeyim gerçekten meclis üyesi konuştuysa daha üzücü. Keşke muhalefet olarak konuşsaydınız.'

'Senin o Ferrari dediğin rekor kırdı'

Kalkavan; sözlerine devamla  Mehmet Akyol'un DTO yönetimini 80 km hız yapan Ferrari'ye' benzetmesi konusunda, 'Senin o ferrari dediğin rekor kırdı.Biz size anlatacağız neler yaptığımızı. Aklınıza hayalinize gelmeyen uğraşlar verdim.Burada 160 tane profesyonel çalışıyor.Bir dünya yönetim kurulu üyesi bir dünya danışman. Bilinir ne kadar uğraştığımız. Bilmediği şeyde insan hakaret eder mi? 80 km bana yakıştırılacak bişey değil. Benim kapasitemi ölçmek senin yetkin değil. Çıkın istediğiniz ekibi kurun karşıma gelin.ben Latince Arapça bilmem felsefede yapmam.Bana şu eksiktir şu yapılmamıştırla gel.Sonuç olarak konuşacaksınız.İllerle ilgili soracaksınız. Öyle 80 gidiyor  300 le gidiyor yok öyle bişey. Karşıma projelerinizle çıkacaksınız karşımıza çıkacaksınız çağırıyoruz işte muhalefet yok.' dedi.

Editör: TE Bilişim