Deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla Üsküdar Eminönü İskelesi’nde 8 adet çöp toplama teknesi denize indirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Dalgıçlarıyla birlikte kiraladığımız 8 tekne sayesinde İstanbul Boğazı daha temiz olacak" dedi.

 

Artık İstanbul Boğaz'ı daha temiz akacak... Üsküdar Eminönü İskelesi’nde 8 adet çöp toplama teknesi denize indirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla düzenlenen iki önemli organizasyona katıldı. İlk olarak Üsküdar Eminönü İskelesi’nde 8 adet çöp toplama teknesinin denize indirilme töreninde konuşan Bakan Bayraktar, daha sonra Tuzla Tersaneler bölgesindeki ‘Deniz Kirliliğine Müdahale Tatbikatı’nda yer aldı. 

KIYI TESİSLERİNDE TATBİKAT

İstanbul’un en büyük sorunlarından olan deniz çöplerinin temizlenmesi için iki önemli adım atıldığını kaydeden Bakan Bayraktar, kıyı tesisleriyle ilgili mevzuat kapsamında Tuzla’da gerçekleştiren tatbikatın altı ayda bir tekrarlanacağını kaydetti. 

DALGIÇLAR TEMİZLİĞE BAŞLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi işbirliğiyle Üsküdar Eminönü İskelesi’nde düzenlenen 8 adet çöp toplama teknesinin denize indirilme törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla deniz dibindeki dalgıçlar, ilk temizliklerini yaptılar. Suya indirilen bu teknelerin denizleri temizleyeceğini söyleyen Bayraktar, “Bakanlık olarak, dalgıçları ile birlikte kiraladığımız 8 tekne sayesinde İstanbul boğazı bundan böyle daha temiz olacak. Dalgıçlar deniz dibindeki çöpleri toplayacak. Aynı zamanda görevliler deniz yüzeyini temizleyecek” diye konuştu.  

'YÜZDE 30'U İNSAN ÇÖPLERİ'

Bakan Erdoğan Bayraktar, yapılan çalışmalarının önemi dikkat çekerek, şunları söyledi: “İstanbul Boğaz kirli olursa denize girilmez, balık yetişmez ve deniz keyfi yapılamaz. Esas olan denizi temiz tutmak ve çöpleri denize atmamaktır. Yetkililerin yaptığı araştırmalar gösteriyor ki denizdeki kirliliğin yüzde 30’u insanların attığı çöplerden kaynaklanıyor. Diğer kısmı ise derelerden ve deniz araçlarından kaynaklanan kirlilikten oluşuyor."

HALİÇ'TEN 7 MİLYON METREKÜP ÇAMUR

Erdoğan Bayraktar, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok ciddi temizlik çalışmaları var. Bu çalışma ilk kez bugün yapılmıyor. Bundan 20 sene evvel boğaz çok kirliydi. İstanbul’un sadece birkaç noktasında denize girilebiliyordu. Çöp ve çamur doluydu. Başbakanımız, büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde Haliç çamur doluydu. O dönemde bize hatta Haliç’i kapatmamız gerektiğini söylediler. Bunlara kulak asmayan Başbakanımız Haliç’i temizlemeye karar verdi. Haliç’ten yaklaşık 7 milyon metreküp çamur çıkarıldı” dedi.

Editör: TE Bilişim