Mersin’de 750 milyon dolarlık petrol işine 11 dev talip

Mersin - İskenderun bölgesinde petrol arama çalışmaları için 11 büyük enerji şirketinin teklif vereceği konuşuluyor. Güney Kıbrıs’la başlayan arama çalışmalarının ardından Mersin’deki çalışmayla Akdeniz’deki hareket artacak

ABD’li Noble firmasının İsrailli Delek firmasıyla birlikte Güney Kıbrıs açıklarında petrol araması üzerine harekete geçen Türkiye Mersin-İskenderun bölgesinde planladığı petrol arama çalışmaları için 15 Mayıs’tan itibaren petrol arama şirketlerinden teklif alacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Mersin - İskenderun bölgesinde yapmayı planladığı petrol arama çalışmaları için hazırlık süreci devam ederken, TPAO ile birlikte bir yabancı petrol arama şirketi de arama yapacak.

Konunun uzmanları söz konusu arama faaliyetinin asgari 250 milyon dolardan başlayan bir yatırım gerektirdiğini belirterek, “Bu işe başladığınız zaman en aşağıya 250 milyon doları koymanız gerekiyor. Ondan sonrasının sonu yok... Ne kadar ilerlediğinize, inilecek derinliğe ve genişliğe göre maliyet artıyor. Ama bu iş için ortalama olarak 750 milyon dolar gerekebilir” dedi.

Kuveytliler de ilgileniyor

Reuters Haber Ajansı’nın enerji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mersin-İskenderun bölgesindeki ruhsatlarda petrol arama konusunda Chevron, Total, Petrobras, Statoil, Conocophillips, OMV, RWE, Perenco, Genel Enerji ve BG bilgi odasında incelemelerini yaparken, Kuveyt Enerji şirketi KEC’in bu hafta sonuna kadar bilgi odasına gelmesi bekleniyor.

TPAO ile Hollanda-İngiliz ortaklığı enerji şirketi Shell Antalya açık deniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır sahasında petrol arama, üretim paylaşımı anlaşmasını geçen yıl kasım ayında imzalamıştı.

Yetkili, nisan ayının ilk haftasında incelemelerde bulunması için Kuwait Oil Company’nin yurtdışında iş yapması için kurulan şirketi Kuwait Foreign Petroleum Exploration KUFPEC’in de davet edildiğini belirterek, “Bu konuda da cevap bekleniyor” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi de halen Akdeniz’de petrol ve gaz aramaya ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. KKTC’nin açıkladığı münhasır ekonomik alanlarla, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin arama yapacağını açıkladığı bazı alanlar çakışıyor. Bu nedenle Akdeniz’deki hidrokarbon aramaları nedeniyle zaman zaman siyasi tansiyon yükseliyor.

9 AYRI ÜLKEDEN GELİYORLAR

CHEVRON

180’den fazla ülkede faaliyet gösteren ABD’li petrol şirketi Chevron, doğalgaz, jeotermal enerji, elektrik üretimi gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. 2011 Forbes Global 2000 listesinde dünyanın en büyük 16. şirketi seçildi.

2011 geliri 253.7 milyar dolar. 62 bin çalışana sahip. Karadeniz’de petrol araması gerçekleştirmek için 750 milyon dolar yatırım sözü verdi. Geçen yıl Türkiye’den ayrıldı.

TOTAL

Fransız enerji şirketi olan Total, 5 kıtada, 130 ülkede arama, üretim, rafinaj, dağıtım ve kimya, petrokimya alanlarında faaliyet gösteriyor. Dünyanın 5. büyük petrol ve gaz grubu olan Total’in yaklaşık 16.300 istasyonu ve 96.387 çalışanı var. 2010 geliri 159.2 milyar dolar. 450 istasyonluk dağıtım ağı ve yüzde 6’lık pazar payıyla akaryakıt, madeni yağ ve LPG pazarının önemli şirketleri arasında.

PETROBRAS

Brezilyalı enerji şirketi Petrobras petrol arama üretim, dağıtım faaliyetleri yapıyor. Petrobras, 2009-2010 döneminde Karadeniz’deki petrol arama çalışmalarında bulundu ve yaklaşık 300 milyon dolar daha yatırım yaptı.

STATOIL

2010 Fortune dergisinin listesinde dünyanın en büyük 13. petrol ve gaz şirketi seçildi. 2010 yılı geliri ise 93 milyar dolar. 30 binin üstünde çalışanı bulunuyor.

CONOCOPHILLIPS

ABD’li Conocophillips şirketi Fortune 500 listesine göre 22. sırada yer alıyor. 2010 geliri 198.6 milyar dolar olan şirketin 30 binin üstünde çalışanı var.

OMV

Avusturyalı OMV şirketi Türkiye’ye öncesinde doğalgaz çevrim santrali yatırımı ve sonrasında Petrol Ofisi’ni alarak giriş yaptı. OMV’nin 2010 geliri 34.05 milyar dolar, çalışan sayısı ise 30 bin kişinin üzerinde.

RWE

Alman enerji şirketi RWE, arama ve dağıtım faaliyetlerinde bulunuyor. 2010 geliri 50.7 milyar dolar olan şirketin, 70 binin üstünde çalışanı var. RWE, Türkiye’de Denizli’ye de doğalgaz çevrim santrali yatırımı yapıyor.

PERENCO

Fransız enerji şirketi Perenco, 4 binin üstünde çalışana sahip. Türkiye’de 2007 yılında Batman’da petrol arama lisansı alan Perenco, bölgeyi tanıyan bir şirket. Perenco dünyada 16 ayrı ülkede petrol arama faaliyeti yapıyor.

GENEL ENERJİ

Genel Enerji, Mehmet Emin Karamehmet tarafından Kuzey Irak’ta petrol aramak için kuruldu. Sonrasında şirketin yarısı 2.1 milyar dolar bedele İngiliz Valleres şirketi tarafından satın alındı. BP’nin eski CEO’su Tony Hayward’ın CEO’luk yaptığı şirketin merkezi Türkiye’de.

BG

İngiliz gaz ve petrol şirketi BG 1997 yılında kuruldu. Şirketin sahip olduğu petrol rezervinin toplam 2.6 milyon varil olarak hesaplanıyor. Şirketin 2011 geliri 21.15 milyar dolar olarak gerçekleşirken, çalışan sayısı 9 bin.

KUWAIT ENERGY

Kuwait Energy 2005 yılında kurulmuş Ortadoğulu bir petrol ve gaz arama şirketi. Mısır, Irak, Yemen, Umman, Ukrayna, Litvanya, Rusya, Pakistan’da petrol arama faaliyeti yapan şirketin 2010 cirosu 141.8 milyon dolar.

 

Editör: TE Bilişim