Yakalandılar

İZMİR İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 11 aylık takibin ardından, göçmen kaçakçılığı yapan ve son olarak geçen yıl 1’i çocuk, 2’si kadın 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı organize ettikleri ileri sürülen 7 kişiyi yakaladı. Sanıkların, kötü koşullarda barındırdıkları kaçakları teknelerle Yunanistan yakınlarına götürdükleri, ardından da burada küçük şişme botlara bindirip ölüme gönderdikleri ortaya çıktı.

3 kaçak boğulmuştu

9 Aralık 2013’te meydana gelen olayda, Sakız Adası’na gitmek isteyen Suriye ve Afgan uyruklu 35 kaçak, Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandıktan sonra, Türk karasularına getirilip Çeşme Ovacık’ın Çatalazmak Mevkisi’nde kıyıya yakın bir yerde denize bırakıldı. Denizde yaşanan can pazarının ardından, 32 kaçak kıyıya kadar yüzmeyi başarıp vatandaşların da yardımıyla kurtuldu. 3 kaçak ise boğularak hayatını kaybetti.

7 elebaşı yakalandı

Olayın ardından araştırma başlatan İzmir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Çeşme İlçe Jandarma Komutanlığı, MİT, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet’in de desteğiyle Çeşme’de 74, Karaburun’da 21, Urla’da 38 ve Manisa’da 24 olmak üzere toplam 157 kaçak ile 11 organizatörü yakaladı. İnsan kaçakçılarına yönelik aratırmalarını sürdüren jandarma ekipleri, İzmir ve İstanbul’da ortak yapılan baskınlarda lider durumdaki 7 kişiyi de ele geçirdi.

Zanlıların, Avrupa ülkelerine gitmek isteyen kişilerden yüksek ücretler aldıktan sonra sağlıksız şartlarda, metruk kullanılmayan ev, işyeri, depo ve baraka gibi yerlerde belli bir süre beklettikleri, ardından minibüs ve kamyonetlerle İzmir’e getirdikleri saptandı. Kaçakların daha sonra teknelerle Yunan adalarının yakınına kadar götürüldükleri, burada da lastik botlara alınıp küçük gruplar halinde denizin ortasında kaderlerine terk edildikleri belirlendi.

Editör: TE Bilişim