6 Otoyol ve İzmit Köprüsüne Onay

Ulaştırma Bakanlığı , 6 yeni otoyol projesi üzerinde çalışmaya başlamış ve bu projelerden ilki olan ve Gebze -İzmir Otoyol Projesi olarak tanımlanan "İzmit Körfez Geçişi ve Bursa -Balıkesir -İzmir Otoyolu Projesi"ni Ocak ayında YPK `ya göndermişti. Projeye dönük uluslararası ihale için YPK `dan onay çıktı.Yapılacak otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak belirlenirken, yap-işlet -devret modeli ile ihale edileceği kaydedildi.

MARTA KADAR İHALE

Bakanlık yetkilileri, ihalede inşa edilecek otoyoldan araç geçişi için garanti verilmesinin ve garanti edilen rakamın altında kalınması durumunda farkın devlet bütçesinden ödenmesinin planlandığını belirtti. Otoyol projesinde 20 kilometrede 1 park alanı, 50 kilometrede bir akaryakıt istasyonu ve 200 kilometrede bir de motel ya da yatak imkanı bulunan dinlenme tesisi yapılması da yer alıyor. Mart ayı başına kadar ihale ilanına çıkmayı planlayan Karayolları Genel Müdürlüğü , yıl sonuna kadar ihaleyi tamamlayarak en geç 2009 yılının başında yer teslimi yapmayı hedefliyor.

5 YILDA 6 OTOYOL

Ulaştırma Bakanlığı , 5 yıl içinde 6 yeni otoyol yapımını planlıyor. Öncelikli ve trafik yoğunluğu fazla olan ana arterler dikkate alınarak yapılması hedeflenen yeni otoyollar, bütçe imkanları dışında alternatif finans kaynakları kullanılarak hizmete sokulacak. Otoyolların, ülkenin 3 büyük kenti İstanbul , Ankara ve İzmir `in daha güvenli bir ulaşım ağı ile birbirine bağlaması hedefleniyor.

421 kilometre yol yapılacak

İzmit Körfez Geçişi ve Bursa -Balıkesir -İzmir Otoyolu , Gebze `den başlayacak ve Körfez `i köprüyle geçerek Orhangazi `ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol Balıkesir `den geçerek İzmir `e kadar uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor. Proje, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet -Devret modeli ile ihale edilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü `nün pekçok ihalesini bu modelle yapan Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü ve Demiryolları, Limanlar ve havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü `nün uyguladığı ihalelerin şartnamelerini inceleyeceği bildirildi.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim