6 milyar $ tatminkar olmadı yurt dışında satışa odaklandı

Türkiye'deki 6 milyar dolarlık savunma sanayisi pazarını tatminkar bulmayan HAVELSAN, satışlarının üçte birini yurt dışına yapmayı hedefliyor.

HAVELSAN geçen yıl aldığı ABD'li Quantum3D sayesinde giremediği pazarlara yönelecek. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, önümüzdeki dönemde şirketin en önemli önceliklerden birinin uluslararası pazarlara açılmak olduğunu ifade ederek, satışlarının üçte birini yurt dışına yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Mayıs 2015'te Amerikalı Quantum3D firmasını satın aldıklarını hatırlatan Atalay, şunları söyledi: "Simülatörlerin içindeki en yüksek teknolojilerden bir tanesi görüntü üreticileri ve bunu dünyada üreten bir kaç firma var. Bütün simülatör üreticileri de ihtiyaçlarını bu firmalardan karşılıyor. Çok stratejik bir kararla bu görüntü üreticilerinden biri olan Amerikalı Quantum3D firmasını satın aldık. Böylece bir Türk şirketi olarak HAVELSAN'ın giremediği pazarlara yüzde 100 sermayeli HAVELSAN'a ait olan bu şirketle girmeyi hedefliyoruz. Bu bize Amerika kıtasındaki pazarlar için çok önemli fırsat yaratacak."

Türkiye'de savunma sanayisinin pazar büyüklüğünün yaklaşık 6 milyar dolar, ihracatın ise 1-1.5 milyar dolar arasında seyrettiğini söyleyen Atalay, gelinen teknolojik seviye itibarıyla potansiyelin bunun çok üzerinde olduğunu belirtti.

Satışın üçte biri yurt dışına

Devletin ve ilgili kuruluşların savunma sanayisi alanında bugüne kadar onlarca milyar dolar yatırım yaptığına dikkati çeken Atalay, şöyle devam etti: "Bu kadar büyük yatırım sonucu oluşmuş bunca yüksek teknoloji için 5-6 milyar dolarlık pazar tatminkar değil. Bu teknolojik seviyemizi hem sürdürebilmek hem de ileriye götürebilmek için daha büyük pazar potansiyeline ihtiyacımız var. Türkiye pazarının çok daha büyümesi beklenmiyor. O zaman bu açık uluslararası pazarlardan karşılanacak. Esas hedefimiz satışlarımızın üçte birini uluslararası pazarlardan sağlamak. Bütün planlarımız önümdeki dönemde bu noktaya gelmek ve bunu sürekli kılmak. HAVELSAN'ın ve savunma sanayisinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin buna bağlı olduğunu düşünüyoruz."

10 ülkede ürünleri var

Ahmet Hamdi Atalay, şu anda 10 ülkede HAVELSAN ürünlerinin çalıştığını ifade etti. Atalay, bu ülkeler arasında Güney Kore, Türk Cumhuriyetleri, Gürcistan, Pakistan, Malezya, Katar ve Suudi Arabistan'ın yer aldığını söyledi. Bundan sonrası için daha stratejik hareket etmeyi hedeflediklerini anlatan Atalay, "Kuzey Afrika pazarını hedeflemek üzere Cezayir odaklı, Türk Cumhuriyetleri'ni hedeflemek üzere Kazakistan odaklı, Körfez ülkelerini hedeflemek üzere Katar ve Suudi Arabistan odaklı, Asya-Pasifik ülkelerini hedeflemek üzere Pakistan odaklı bir ihracat stratejimiz var" dedi.

Editör: TE Bilişim