Uluslararası deniz taşımacılığının kilit isimleri İstanbul'da bir araya geldi. Denizcilik sigorta şirketlerinin büyüklerinden West of England'ın genel müdürü Peter Spendlove ve Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği Intertanco'nun başkanı Stephen A. Van Dyck, Boğazlar'daki trafiği ve Türkiye'de gemi taşımacılığının son durumunu değerlendirdiler. İki uzman, İstanbul Boğazı'nın önemine dikkat çekerken uluslararası düzenlemelerin rolünü vurguladılar.

RİSKLİ GEMİLER

Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği İntertanco Başkanı Stephen A. Van Dyck, Türkiye sularından her yıl 60 bin geminin geçtiğine dikkat çekerken bu gemilerin 10 bininin riskli madde taşıdığını hatırlattı ve uluslararası standartlara uymanın yanı sıra yerel makamların da uygulamaları dikkatli izlemeleri gerektiğini belirtti. Van Dyck, Boğazlar gibi yoğun insan trafiğinin olduğu bölgelerde gemi trafiğinin riskleriyle ilgili olarak da gemi sahiplerinin ve sektör çalışanlarının bu konuya sıkı bir şekilde eğilmeleri gerektiğini dile getirdi. ABD'li uzman, önemli olanın kaptan ile gemi arasındaki uyumun altını çizdi ve 'Geminin teknik yeterliliğinden daha önemli olan çalışanı ile kullandığı araç arasındaki ilişkidir' diye konuştu.

SİGORTANIN FAYDALARI

Türkiye'deki gemi filosundaki gelişmelerden övgüyle bahseden Van Dyck, dünyada bu sektörün son birkaç yılda büyük bir büyüme katettiğini, bu büyümenin önümüzdeki dönemde devam etmesini umduklarını vurguladı. West of England adlı sigorta şirketinin sahibi Peter Spendlove ise gemilerin uluslararası sigorta şirketleri tarafından sigortalı olmalarının faydalarına değindi. Türkiye'de 150 gemiyi sigortalayan şirketin genel müdürü, uluslararası sigorta yaptırmanın önemini vurguladı ve gemi sahiplerinin yüzde 95'inin bir sigorta şirketi kapsamında olduğunu hatırlattı.

Çin'in katkısı yadsınamaz

Spendlove, deniz taşımacılığındaki gelişmelere bağlı olarak da Çin'in katkısının yadsınamaz olduğunu ileri sürdü. Çin'in katettiği yolun, sektörü Avrupa rotasından Asya rotasına kaydırdığını belirten İngiliz genel müdür, 'Çin olmasa denizcilik bugün geldiği noktadan çok daha geride olurdu' diye konuştu. Her iki uzman da Ortadoğu'daki olası gelişmelerin petrol fiyatları ve deniz taşımacılığını etkileyeceğini dile getirdiler ve böyle bir gelişmenin tüm dünyayı sarsacağına dikkat çektiler.

Kaynak:Süleyman ARIOĞLU

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim