Plan süresince tersane kapasitesi artırılacak. Bu kapsamda başta Doğu Akdenizde bir bakım onarım tersanesi olmak üzere, Türkiye Tersaneler Mastır Planı sonucunda önerilen tersane alanlarının imar planı çalışmaları ve alt yapı çalışmaları tamamlanarak, 2012 yılına kadar tahsise uygun hale getirilmesi sağlanacak.

Önümüzdeki 2 yılda gemi geri dönüşüm sanayi desteklenecek. Geri dönüşümü gerçekleştirilecek ithal gemilerle ilgili gümrük mevzuatında yaşanan sıkıntılar giderilecek.

Gemi ve yat inşa sanayinde kullanılan başlıca ithal ürün ve malzemeler belirlenerek, bu malzemelerin yerli üretim imkanları araştırılacak. Mevcut gemi yan sanayi tesislerinin ürettikleri ürünlerin sertifikalandırılmasındaki problemlerin giderilmesine yönelik tedbirler belirlenecek ve bu tedbirler hayata geçirilecek.

Gemi yan sanayi dışında üretim yapan imalat sanayinin gemi yan sanayi ürünlerini üretmelerini teşvik etmeye yönelik tedbirler belirlenecek. Kıyı Yapıları Mastır Planı tamamlanacak. Plan, artan ticaretin kesintisiz, etkin bir şekilde akışını sağlayacak ve Türkiye'nin transit ülke konumuna gelmesini kolaylaştıracak olan büyük ölçekli ve ana limanlar oluşturulabilmesi amacıyla uygun liman sahalarını belirleyecek ve girişimcilerin bu sahalara yönlendirilmesini sağlayacak.

denizhaber.com

Editör: TE Bilişim