"49 yılda ya deveci ölür ya deve ya da padişah"
 
 
Galataport ihalesiyle ilgili tartışmalara Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da katıldı. Rahmi Koç, ‘İhaleyle ilgili şartları herkesin bilmesi lazımdı. Bize bir-iki yılda öde diyorlar, burada 49 yılda ödeme var. 49 yılda ya deveci ölür ya deve ya da padişah. Şartları bilseydim Holding olarak değil, Rahmi Koç olarak ihaleye girerdim’ dedi.

KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, ‘Galataport ihalesinin şartlarını bilmiş olsaydım, Koç Holding olarak değil, Rahmi Koç olarak girerdim’ dedi. Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş hayatına başladığı ilk mekan olan Çengelhan’ın müze olarak açılışı dolayısıyla Ankara’ya gelen Rahmi Koç, bir grup gazeteciyle öğle yemeğinde buluştu. Koç, ihale şartlarının da önceden açıklanması gerektiğini belirterek, ‘Öyle ihaleler var ki, son anda şartları ilan ediliyor. Neden önceden ilan edilmez bilmiyorum’ diye konuştu.

ŞARTLARI GAZETEDE OKUDUM:

Rahmi Koç, Galataport’la ilgili şunları söyledi: ‘Galataport ihalesinin şartlarını gazetelerde okudum. Bilseydim ben de girerdim. hem de Koç Holding olarak değil Rahmi Koç olarak girerdim. Acaba bu ödeme planını herkes biliyor muydu? Yoksa özel bir ödeme planı mı? Öte yandan bu şirketler dünyadan yolcu taşıyorlar. Galata bir mezbelelikti. Transantlantiklerle gelen yolcular, o mezbeleliğe giriyordu, utanıyorduk.’

YA DEVE YA PADİŞAH:

Koç, Galataport’un iyi yapılması halinde bunun İstanbul’a derinlik ve genişlik getireceğini belirterek, şöyle devam etti: ‘Ama bu şartları herkesin bilmesi lazımdı. Bize bir iki yılda öde diyorlar da, burada 49 yılda geri ödeme var. 49 yılda ya deveci ölür ya deve ya da padişah.’

TEZGAH VAR MI:

Koç, ‘İhalede tezgah mı var’ şeklindeki bir soruya ise, ‘Tezgahlandı mı? Yoksa önceden herkese ilan edildi mi bilmem mümkün değil. Ama, gemisi olan için ödeme şartları çok ehven’ diye karşılık verdi. Koç, bir gazetecinin ‘Önceden anlaşmalı mı’ diye ısrar etmesi üzerine de, ‘Anlaşma olduğunu zannetmiyorum. O çok riskli bir şey. Ama ödeme şartlarının ilan edilmemiş olması insanı kuşkulandırmıyor da haksızlık gibi geliyor. Esasen bunların yatıracağı para bunun inşaatına gidecek. Bu 1.5-2 Euro’dan aşağı olmaz. Bu parayı nasıl bulacaklar’ dedi.

HEMEN SATILMALI:

Koç, Star TV ve gazetesinin ihalesiyle ilgili olarak da bu tür kuruluşların zaman geçirmeden elden çıkartılması gerektiğini vurguladı.

TÜRBAN İKİNCİ PLANDA:

Rahmi Koç, 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili soruyu ise ‘9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, o makamı çok iyi doldurdu. İyi idare etti. Önemli olan Cumhurbaşkanıyla Başbakanın ahenk içinde çalışmasıdır. Türban ikinci derecede önemli’ diye yanıtladı.

Türkiye, Kıbrıs için AB dışında kalırsa yazık olur

KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden (AB) müzakere tarihi almasının ardından yabancı sermayenin de akmaya başladığını belirterek, ‘Türkiye, Kıbrıs için AB dışında kalırsa yazık olur’ dedi. Koç, Türkiye’nin Kıbrıs sorununu mutlaka çözmesi Bahis gerektiğini söyledi. ‘Kıbrıs Türkiye’nin önünü kilitliyor’ diyen Koç, ‘Eğer BM çözemiyorsa bizim çözmemiz lazım. Dünyada 40 yıl süren bir sorun yok Kuzey Kıbrıs’ı sadece biz tanıyoruz. Bangladeş tanımaya kalktı kafasına vurdular. Bir uçak geldi. Dünyalar bizim oldu. Çözmemiz gerekiyor’ dedi. Koç, ‘Erdoğan hükümetinin Kıbrıs sorununu çözmek için yaptıklarını yeterli bulmuyor musunuz?’ sorusu üzerine de, ‘Tek parti Kıbrıs sorununu halledemez. Sorunu ancak bir mutabakatla çözebiliriz. Aksi takdirde ‘Kanımızla aldığımızı satıyorlar’ derler. Kıbrıs’da da sorunu çözmek istiyorlar. Annan Planı Güney’de de kabul edilseydi çözülmüş olacaktı, ama olmadı. Yeniden çözüm için asker sivil herkes bir formul bulmalı’ diye konuştu. AB’nin Türkiye’yle müzakerelerin başlamasından sonra Rum gemilerine limanların açılması için baskıya başlayacağını söyleyen Koç, ‘Limanları neden açmazlar bilmiyorum’ dedi.

Tüpraş’ta ödeme şekli belli değil, Erdemir’e bakıyoruz

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Erdemir ihalesine girip girmemeye henüz karar vermediklerini belirtti. Gazetecilerin Erdemir ve Tüpraş’a ilişkin sorularını yanıtlayan Koç, Erdemir ihalesine katılmaları durumunda yeni bir konsorsiyum olup olmayacağı sorusuna, ‘Girersek yalnız gireriz, ama girip girmemeye karar vermedik’ diye cevap verdi. ‘Elimizdeki lokmaları sindirmeye çalışıyoruz’ diyen Koç, Tüpraş ihalesini kazandıklarını ve Yapı Kredi Bankası’nı aldıklarını hatırlattı. Tüpraş’ın yüzde 51’lik bölümü için teklif ettikleri 4 milyar 140 milyon dolarlık rakamın peşin mi ya da vadeli mi ödeneceğine ilişkin soruya karşılık da Koç, bunun daha henüz belirlenmediğini ifade ederek ’Büyük bir proje, Koç Grubunun altına girdiği en büyük yüklerden biri. Onun için dikkatli şekilde ölçerek biçerek hazırlanıyoruz’ diye konuştu. 
 
Kaynak: HÜRRİYET

Editör: TE Bilişim