Yardımlar Birleşmiş Milletler'e bağlı bir fona ulaştırılacak

Buna rağmen bu yıl toplanan yardım miktarının 2010'daki konferansa kıyasla yüzde 38 düşük olduğu ifade edildi. Yardımlar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşmiş Milletler'in ortaklaşa yönettiği programda toplandı.

BAE hükümeti 1 milyon dolar, konferans ortak düzenleyicisi ve liman işletmecisi DP World 100 bin dolar ve diğer özel BAE firmaları da 300 bin dolarlık yardım sözünde bulundu.

İki gün süren konferans boyunca BAE'li üst düzey yetkililer insan haklarının korunması ve korsanlıkla mücadele için Birleşmiş Milletler'e gereken tüm desteği göstereceklerini belirtti. Ayrıca korsanlık faaliyetlerinin Afrika'dan Hindistan ve Sri Lanka taraflarına doğru kaymaya başladığı ve gereken önlemlerin alınması istendi.

BAE Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr Said El Şemsi, Körfez ve Arap dünyasından gelip Aden Körfezi'nden geçen çok sayıda tanker olduğunu ve hem BAE hem diğer ülkelerin menfaatinin korunması gerektiğini ifade etti.

BM Somali Siyasi Ofisi Başkanı ve Somali Özel Temsilcisi Augustine Mahiga, 2010'da 7.5 milyon dolarlık yardım yapıldığını; fakat bunun 7 milyon dolarının harcandığını söyledi. Yardımların büyük kısmının Avrupa ülkelerinden geldiğini belirten yetkili, yardımların kanun ve düzenin korunması amacıyla harcandığını kaydetti.

Mahiga, Seyşel adalarında hapishane inşa edileceğini fakat korsanların üçte birinin hiç bir zaman yakalanamadığını vurguladı.

Yakalanan korsanların genellikle aynı suçu ikinci ya da üçüncü defa işleyenlerin olduğu hatırlatıldı.

Editör: TE Bilişim