Bu Liman Zarar Verir

BAŞBAKANLIK Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Bodrum Yalıkavak Gökçebel’deki Tilkicik Koyu’na yaptıracağı yat limanı için ihaleye çıkıldı.

 Fenerbahçe eski başkanlarından Ali Şen ilk rastladığı için, “Ali Baba” adı verilen iki yavru Akdeniz fokunun da yaşadığı koydaki turizm tesisi ve konut imarlı 400 bin metrekare araziye yapılacak yat limanı, tepkilere neden oldu.

Doğal yapıyı bozar Bodrum Küçük Millet Meclisi Sözcüsü Ayhan Ongun, konunun çevre halkı ve kamuoyuyla paylaşılmadığını belirterek şunları söyledi: “Son dönemde kıyı yağmacılığı, deniz kirliliği, koylarımızın istilası nedeniyle giderek yaşanmaz hale getirilmeye çalışılan Bodrum’a karşı sorumluluğu olan her kişi ve kurumun duyarlı olması ve haksız uygulamalara karşısında tavır alması gerekir. Bodrum’a artı değer kazandıracağız bahanesiyle yarımadanın tarihi ve doğal yapısını bozacak koylarımızı kirletecek, buraları ticari rant alanına dönüştürecek girişimlere ‘dur’ denilmesi gerekir.”

İmza dikkate alınmadı

Bölgenin birinci derece doğal ve arkeolojik SİT alanı olduğunu, tarihi kaya mezarlarının bulunduğunu belirten Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar da, şöyle konuştu: “Yat limanı yapılırsa, buradaki fok yuvaları da yok olacak. Bu alan daha önce meraydı ve imar izni yoktu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı dönemindeki imzasıyla meradan çıkarılıp, Hazine’ye devredildi ve imara açıldı. Yaklaşık 45 sivil toplum kuruluşlarının sözcüsü olarak buradaki tarih, doğa, kültür ve yaban hayatını tamamen olumsuz etkileyeceği için marina yapılmaması konusunda imza kampanyası düzenlemiş ve bilimsel raporlarla uyarılarımızı Özelleştirme İdaresi’ne yapmıştık. Tabii ki dikkate alınmadığını görüyoruz. Rant hırsı doğa, kültür ve tarih, yaban hayatının önüne geçti. Marinalara değil, yapılacak yerlere karşıyız.”

Editör: TE Bilişim