Sempozyumda yerli ve yabancı hocalar tarafından 7 oturumda 40 bildiri sunulacak.
 
Rektörlük konferans salonunda başlayan ve 2 gün sürecek sempozyumun açılışında, Organizasyon Komitesi Genel Koordinatörü Prof. DR. Aygün Atter, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can ve Vali Dursun birer konuşma yaptılar.

Organizasyon Komitesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Aygün Atter, Karadenizin önemli bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çekerek sempozyumun son derece önemli bilimsel işbirliği olduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can’da sempozyumda ortaya çıkacak görüş ve öneriler bölge ülkeleri ve diğer ülkeler tarafından dikkate alınarak barışa giden politika geliştirilmesine katkıda bulunacağını kaydetti.
 
Vali Dursun Ali şahinde sempozyuma katılmak için ilimize gelen misafirlere ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları söyledi;
 
 “Karadeniz'de seyir emniyeti, güvenliğin tesisi, deniz çevresinin korunması, balıkçılık gibi alanlarda gerçekleştirilecek faaliyetlerin doğrudan sahildar ülkelerin sorumluluğunda yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz.
 
 Diğer ülkelerin ve AB gibi örgütlerin olası katkılarının başta Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı olmak üzere mevcut bölgesel işbirliği mekanizmalarını desteklemeye ve gerektiğinde bu mekanizmalarla işbirliği tesis etmeye yönelik olması icap eder.

Karadeniz'in deniz alanını ilgilendiren projelerin tüm sahildar ülkelerin onayı ve katılımıyla yürütülmesi gerekir.

 Bu tutumumuz Karadeniz'in kendine özgü niteliklerinden kaynaklanmaktadır. Deniz hukuku bakımından Karadeniz kapalı bir deniz statüsündedir. Akdeniz'e kıyasla deniz yetki alanlarının tamamı sahildar ülkeler arasında sınırlandırılmıştır.

Balıkçılık, canlı ve doğal kaynakların işletilmesi bakımından Karadeniz'de üçüncü ülkelerin tam serbesti içinde faaliyet gösterebilecekleri açık deniz alanları bulunmamaktadır.
 
Buna ilaveten, güvenlik bakımından da Karadeniz diğer dünya denizlerinden farklı bir nitelik taşımaktadır. Karadeniz'in büyük devletler arasında nüfuz mücadelesine sahne olmaması ve sahildar ülkelerin güvenliklerinin temini için, bu denize üçüncü ülkelerin savaş gemilerinin girmesine bir dizi kısıtlama getirilmiş, bu kısıtlamaların hukuki çerçevesini ülkemiz tarafından titizlikle ve tarafsızlıkla uygulanan 1936 Montrö Sözleşmesi belirlemiştir.”
 
Bu anlayışla başta BLACKSEAFOR ve Blacksea Harmony gibi inisiyatiflerle, Karadenizin güvenliğinin pekiştirilmesi amacıyla sahildar ülkelerin işbirliğine de Türkiye önderlik yapmaktadır.”

Editör: TE Bilişim