Boyları 3 ila 40 metre arasında değişen 380 teknenin görücüye çıktığı "34. Uluslararası İstanbul Boatshow", Pendik Marinatürk City Port Marina'da açıldı. 

Deniz tutkunları, 28 Eylül'e kadar sürecek fuarda, 150 metrekare alanda mega yat, motor yat, yelkenli tekne ve katamanların son modellerini, yat inşasında geliştirilen son teknolojileri görme imkanı buluyor. Fuar, marinada gerçekleştirildiği için alıcılar, beğendikleri tekneleri denizde test edebiliyor. Tekneler, fuara özel indirimlerle satışa çıktı.

UBM Türkiye Fuarcılık Genel Müdürü Kerim Alain Bertrand, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak deniz sektörüne özel ilgilerinin olduğunu belirterek, bu fuara yatırım yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. 

Yatçılık sektörünün sorunlarının hemen her ülkede aynı olduğunu ve ekonomik koşullardan büyük ölçüde etkilendiğini dile getiren Bertrand, "Bu fuarı bir alım fırsatı yaratmak için de organize ediyoruz. Şu anda istenilen seviyede olmayan sektörü de biraz canlandırma açısından önemli bir etkinlik. Türk üreticileri ya da distribütörler olsun burada belli bir potansiyel peşindeler. Esasında Türkiye'de de yatçılığa önem ve ilgi olduğundan da iş hacmine çok etkisi olacağı inanıyoruz" diye konuştu. 

Geçen yıl fuarı 77 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Bertrand, bu yıl 80 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini söyledi. 

Bertrand, geçen yıl fuar kapsamında satılan teknelerin yüzde 40'ını Türklerin aldığını ve pazarlıkların Türk Lirası ile yapılmaya başlandığını hatırlatılması üzerine, "Türk Lirası giderek daha sık kullanılan bir para birimi. Önceliği haliyle avro ve dolar çekiyor. Nereden ithal edildiğiyle hangi tekneyi sattığınızla ilintili. Türk alıcıları giderek bu fuarda ağırlıklarını koymaya başladı. Bu da sektörün Türkiye'de de hızla geliştiğinin bir göstergesi" bilgisini verdi.

Yat almak isteyenlerin mutlaka fuara uğramaları gerektiğini vurgulayan Bertrand, "Denizde fuar yapmamızın yegane nedeni, tekne denizde denenir. Araba fuarını gemide yapamayacağınıza göre, tekne fuarını da denizde yaparsınız. Alıcılar bu fuarda aynı zamanda seyir yapma imkanına da sahipler. Bir arabayı kullanmadan sadece içine oturarak alım kararı vermezsiniz. Bu tekneler için de geçerli, tekneleri görerek, kıyaslayarak daha doğru bir seçim yapma imkanına da sahipsiniz. Burada çok geniş bir ürün sunuyoruz. Bütçenize hangisi uygunsa o ürünü burada beğenip alabilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

- Ayışığı 3 milyon avro

Fuarda 12 bin liradan 12 milyon liraya kadar fiyatlarda 380 tekne satışa sunuluyor. 

Fuarın en pahalısı 32 metre uzunluğundaki lüks yat Moonlight (ay ışığı) olarak gösteriliyor. Satıcılar, tekneleri, fuara özel indirimle alıcıya ulaştıracaklarını bildiriyor.

Geminin kaptanı Yavuz Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık deniz teknesi olan Moonlight'ta, 6 ay, 8 kişinin hiç karaya uğramadan yaşayabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Her türlü hava şartlarında sabit ve konfor sunabilen bir tekne. 30 ton yakıt alabiliyor. Konforla teknolojinin birleştiği bir tekne. Her şeyimizi bilgisayarla kontrol ediyoruz. Pencerelerden, çeşmelere herşey bilgisayarla açılıp kapanabiliyor. Uydudan istediğimiz noktaya konumunu koyup, kendi kendine gidebiliyor. Deniz suyunu arıtıp, içilecek hale getiriyor. Ekmeğimizi de kendimiz üretiyoruz. Mutfağımız var ve kendi yemeğimizi yapıyoruz. Kaptan ve 2 personelle görev yapıyoruz. Normal şartlarda fiyatı 6 milyon avro. Fuara özel 3 milyon avro fiyatla satışa sunduk."

- Yeni gözde katamaranlar

Fuarın en çarpıcı tekneleri, katamaranlar olarak gösteriliyor. Geniş gövdesi ile yazlık ev rahatlığı sunan katamaranlar, denizde seyir halindeyken daha dengeli ve konforlu olması, yakıt tasarrufu sağlaması avantaj olarak sunuluyor. Fuarda 30 kadar katamaran, beğeniye sunuldu. 

Fuarda yatçılıkla ilgili çeşitli alet ve giyim markaları da stantları yer alıyor. 

Diğer yandan fuarın ilk gününde fiyatları 12 bin ile 1 milyon 250 bin avro arasında değişen 17 teknenin satıldığı kaydedildi. Fiyatı 2,5 milyon avro olan bir katamaran için de sipariş verildiği bildirildi.

Editör: TE Bilişim