Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 8 Kasım tarihinde açıklanacak olan Türkiye'nin AB İlerleme Raporu öncesi TCK'nın 'Türklüğe hakaret' suçunu düzenleyen 301'inci maddesiyle ilgili eleştirilere cevap verdi.

BASKILAR GİDEREK ARTTI

Türk limanları ve havaalanlarının Rumlara açılmasına ilişkin baskıların giderek arttığını, bu baskılarla eşzamanlı olarak 301'inci maddenin de gündeme getirildiğini ifade eden Bakan Çiçek, Avrupa'nın bu yaklaşımını, 'Türkiye'yi köşeye sıkıştırma politikası' olarak değerlendirdi. AB sürecinde Türkiye'nin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını da belirten Çiçek, 'Avrupa'nın 301'inci maddeye yönelik eleştirileri, hukuki değil siyasi niteliktedir. Türkiye, limanlarını ve havaalanlarını Rumlara açtığı gün bu eleştirilerin bıçakla kesilir gibi ortadan kalkacağına şüphem yok' diye konuştu.

YASALARINA BAKSINLAR

TCK'daki 301'inci maddeye paralel düzenlemelerin Avrupa ülkelerinin ceza kanunları ve basın kanunlarında da yer aldığını ifade eden Bakan Çiçek, 'Uyum yasaları mukayeseli hukuka göre hazırlandı. TCK'nın 301'nci maddesi düzenlenirken de buna dikkat ettik. Bu konuda Avrupa ülkelerindeki mevzuat, farklı değil. Bizdeki 301'inci maddenin aynısı İtalya'da da var. Avrupa, 301'inci maddeye yönelik eleştirilerinde samimi ise, önce kendi yasalarına baksın. Avrupa, Türkiye'yi eleştirirken, kendi kanunlarında yer alan benzer maddeleri arkeolojik eser gibi saklıyor. Avrupa Birliği bu değerleri aşağılamayı suç kabul etmiyorsa, Türkiye'yi eleştirmeden önce kendi yasalarından çıkarıp atsın. Ceza kanunları arkeolojik kanunlar değildir. Uygulanması için konulan kanunlardır diye konuştu.

ELLE TUTULUR YANI YOK

Avrupa'nın 301'inci maddeye ilişkin yaklaşımını 'çifte standart' olarak yorumlayan Adalet Bakanı Çiçek, AB ülkelerinde her şeyin dört dörtlük yürümediğini, ancak Avrupa'nın kendi hatalarını görmezden geldiğini söyledi. Çiçek, 'Türkiye'ye karşı çifte standart uygulayan Avrupa'nın elle tutlur yanı yok. Bu düşüncemi, Türkiye'yi ziyaret eden AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn'nin yüzüne de söyledim' diye konuştu.

DÜŞMAN İLAN EDERLER

TCK'nın 301'inci maddesine ilişkin tartışmalarda her kafadan bir ses çıktığını, gelen tekliflerin sorunu çözecek nitelikte olmadığını belirten Çiçek, '301'inci madde değişmez diye bir kural yok. Ancak konuya siyasi değil, hukuki açıdan yaklaşmak gerekiyor. 301'inci madde tümüyle kaldırılsın diye teklifler geliyor. Söz konusu madde sadece Türklüğü aşağılamak suçunu düzenlemiyor. Madde metninde, Cumhuriyet'in aşağılanması da suç sayılıyor. 301'inci maddeyi kaldırmaya kalksak, bunu fırsat bilen kimi çevreler, 'bunlar Cumhuriyet düşmanı' diye yaygara koparmaya başlayacaklar. Herkes şunu çok iyi bilmeli ki, bizim Cumhuriyetle bir sıkıntımız yok' dedi.

Dink'e ödül tesadüf değil

Avrupa'da yaşanan olaylara dikkat çeken Çiçek, Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü Akademisi olarak da bilinen Björnson Akademisi, 'Björnson Ödülü'nün, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e verilmesinin ve sözde Ermeni soykırımını reddeden Türk kökenli milletvekili adaylarının, Belçika ve Hollanda'da aday gösterilmemelerinin, tesadüf olmadığını söyledi.

Samimi değil

Gerek Anayasa'da yapılan değişiklikler, gerekse temel kanunlardaki düzenlemeler Avrupa Hukuku ile temel hak ve özgürlükler dikkate alınarak gerçekleştirildi. Avrupa'nın Türkiye'yi bu konuda eleştirmesi için, kendi mevzuaatlarının daha ileride olması gerekir. Halbuki Türkiye'deki düzenlemeler, Avrupa'dan daha ileri bir noktada. Avrupa'nın 301'inci maddeye yönelik talebini samimi bulmuyorum. Bu talebin altında, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünü kesme amacı yatıyor.

Çifte standart

Avrupa'nın 301'inci madde konusundaki tavrını anlamak mümkün değil. Kendi kanunlarındaki benzer düzenlemeleri görmezden gelen Avrupa, Türkiye'ye karşı çifte standart uyguluyor. 301'inci madde eleştiri amaçlı düşünce açıklamalarını zaten suç saymıyor. Bilim, sanat ve edebiyat alanına ilişkin çalışmaların da bu bağlamda suç sayılmaması gerekir. Uygulama alanında yaşanan aksaklıklar, Yargıtay içtahatları ile giderilir. Avrupa, eleştirilerinde samimi ise, hadi hep beraber düşünce suçunu kaldıralım.

Kaynak: Ersin BAL- AKŞAM GAZETESİ

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim