"3. Uluslararası Su Kongresi" İzmir'de başladı

İZMİR (AA) - Dünya çapında su alanındaki uzmanları ve bilim adamlarını bir araya getiren "3. Uluslararası Su Kongresi", İzmir'de başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin ulusal ölçekte değil, küresel ölçekte de büyük ve öncü çevre projelerinin tasarlandığı ve uygulandığı bir merkez konumunda olduğunu belirtti.

Etkin bir su yönetimi sonucunda İzmir Körfezi'nin yeniden yaşama döndüğünü ve burayı kentlilerle buluşturmayı hedefledikleri "İzmirdeniz Projesi"nin kentin başarı öykülerinden biri olduğunu dile getiren Kocaoğlu, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün çalışmalarını anlattı.

Küresel ısınmanın getirdiği susuzluğun dünyanın karşı karşıya bulunduğu tehlikelerin başında geldiğine dikkati çeken Kocaoğlu, belediye olarak görev ve yetki alanlarına giren tüm yerleşim birimlerindeki vatandaşlara sağlıklı suya eşit olarak ulaşabilme imkanı sağlamak için çalıştıklarını kaydetti.

- Suyun geleceğini konuştular

Partner ülke Macaristan'ın Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Petra Pana ise su yönetimi konusunda ülkesindeki uygulamalara değinerek su kaynaklarını koruyabilmek için katı şekilde uygulanan yasal bir zemin oluşturulduğunu ifade etti.

Macaristan'ın bu alanda yüzlerce yıllık bir geleneği olduğunu dile getiren Pana, ülkesinden gelen 3 önemli uzmanın deneyimlerini paylaşacağını belirtti. 

- Uluslararası uzmanlar katılıyor

Üç gün sürecek kongreye, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Avusturya, Finlandiya, Hollanda, İran, Japonya, Macaristan, Sırbistan ve Yunanistan'dan 70'den fazla konuşmacı katılıyor. Konusunda uzman bilim insanları, kamu ve özel sektörün yöneticileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, su ve kanalizasyon idareleri, bu alanda faaliyet gösteren firmalar ve akademisyenlerin yer aldığı kongrede, 75 bildiri sunulacak.

Su yönetiminin küresel, bölgesel ve bireysel boyutlarına yer verilen kongrede, su kaynakları, su tasarrufu, sel sularının kontrolü/yönetimi, geri kullanım, su stratejileri, sürdürülebilir altyapı ve kamu hizmetleri, enerji verimliliği konuları ele alınacak.

Editör: TE Bilişim